• El a spus că se simte 200% în controlul competiției, în timp ce minimalizează revenirea de ultimă oră a autorităților de a interzice vânzarea de băuturi alcoolice pe toate stadioanele.
  • El insistă că garanțiile făcute de regim cu privire la securitatea oamenilor sunt sigure.
  • Vânzarea de alcool este strict controlată în Qatar și este permisă în această țară musulmană doar în barurile și restaurantele hotelurilor.

Președintele FIFA, organismul internațional de conducere a fotbalului, a declarat că Occidentul nu ar trebui să critice organizarea Cupei Mondiale de către Qatar, adăugând că națiunile europene ar trebui, în schimb, să își ceară scuze pentru propria istorie.

Gianni Infantino a declarat că criticii nu sunt în măsură „să dea lecții de morală oamenilor” în cadrul unei conferințe de presă care a marcat deschiderea turneului. Mica națiune din Orientul Mijlociu a fost criticată pentru modul în care îi tratează pe lucrătorii migranți și pentru atitudinea sa față de drepturile LBGTQ+.

Decizia luată în ultima clipă de autoritățile din Qatar de a interzice vânzarea de băuturi alcoolice pe toate stadioanele a stârnit, de asemenea, îngrijorări cu privire la garanțiile oferite cu privire la probleme mai mari și mai semnificative.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Dar, apărând națiunea gazdă, Infantino a spus: „Nu este o problemă. Pentru ceea ce noi, europenii, am făcut în întreaga lume în ultimii 3.000 de ani, ar trebui să ne cerem scuze pentru următorii 3.000 de ani înainte de a începe să dăm lecții morale oamenilor.

„Câte dintre aceste companii de afaceri europene sau occidentale care câștigă milioane din Qatar, miliarde, câte dintre ele au abordat drepturile lucrătorilor migranți cu autoritățile? Niciuna dintre ele, pentru că dacă schimbi legislația înseamnă mai puțin profit. Dar noi am făcut-o, iar FIFA generează mult mai puțin decât oricare dintre aceste companii din Qatar.”

El a adăugat: „Astăzi mă simt qatariot. Astăzi mă simt arab. Astăzi mă simt african. Astăzi mă simt gay. Astăzi mă simt handicapat. Astăzi mă simt (ca) un lucrător migrant. Bineînțeles că nu sunt qatariot, nu sunt arab, nu sunt african, nu sunt homosexual, nu sunt handicapat. Dar mă simt ca atare, pentru că știu ce înseamnă să fii discriminat, să fii hărțuit, ca străin într-o țară străină. În copilărie am fost agresat – pentru că aveam părul roșcat și pistrui, plus că eram italian, așa că imaginați-vă. Ce faci atunci? Încerci să te implici, să-ți faci prieteni. Nu începi să acuzi, să te bați, să insulți, ci începi să te implici. Și asta este ceea ce ar trebui să facem.”