Gimnasta Jordan Chiles a depus recurs la Curtea Supremă a Elveției pentru a-și recăpăta medalia de bronz de la Jocurile Olimpice

Jordan Chiles, gimnasta americană a cărei medalie olimpică de bronz a fost revocată de un tribunal de arbitraj la câteva zile după finala exercițiilor la sol de la Paris, a făcut apel la cea mai înaltă instanță federală din Elveția, scrie NPR.

Jordan Chiles, din Statele Unite, concurează în timpul finalei individuale la sol a gimnasticii artistice feminine, luni, la Arena Bercy, la Jocurile Olimpice de vară din 2024. Chiles a câștigat medalia de bronz după ce o anchetă de ultim moment a constatat că judecătorii au subevaluat-o cu o zecime de punct. Sâmbătă, o curte de apel a anulat ancheta, afirmând că aceasta a venit cu patru secunde prea târziu.

A fost una dintre cele mai dramatice răsturnări de situație de la Jocurile Olimpice de vară: O ceremonie virală și istorică de decernare a medaliilor – prima dată când trei femei de culoare au urcat pe același podium într-o probă de gimnastică olimpică – a fost anulată câteva zile mai târziu, când o instanță de arbitraj a stabilit că o anchetă de ultim moment care crescuse scorul lui Chiles pe locul al treilea a fost depusă cu câteva secunde prea târziu.

Chiar dacă oficialii americani din domeniul gimnasticii au declarat că pot furniza dovezi video care să arate „în mod concludent” că ancheta a fost depusă la timp, Curtea de Arbitraj Sportiv a refuzat să reexamineze cazul. Oficialii olimpici au declarat că vor „realoca” medalia de bronz Anei Bărbosu din România, care a primit medalia în cadrul unei ceremonii desfășurate la București luna trecută.

Acum, Chiles a cerut Curții Supreme Federale din Elveția să ordone TAS să reevalueze cazul.

„Apelurile lui Jordan Chiles pun comunitatea internațională în fața unei întrebări juridice ușoare – va sta toată lumea cu mâinile în sân în timp ce o atletă olimpică care a făcut doar ceea ce trebuia este deposedată de medalia sa din cauza unei nedreptăți fundamentale într-un proces de arbitraj ad-hoc? Răspunsul la această întrebare ar trebui să fie nu”, a declarat Maurice M. Suh, consilier juridic pentru Chiles. „Fiecare parte a Jocurilor Olimpice, inclusiv procesul de arbitraj, ar trebui să reprezinte un joc corect”.

Exit mobile version