Jocurile Olimpice de la Tokyo ar putea să nu mai aibă loc. În ce condiții pot fi anulate definitiv

Sursă foto: Profimedia
  • Ediția de anul acesta a Jocurilor Olimpice a fost amânată pentru anul viitor, din cauza pandemiei de coronavirus.
  • Thomas Bach, peședintele CIO, a anunțat că întrecerile de la Tokyo vor fi anulate definitiv, dacă acestea nu vor avea loc în 2021
  • Yoshiro Mori, președintele JO de la Tokyo, a fost primul oficial care a spus că două anulări ale Jocurilor nu sunt posibile

Thomas Bach, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (IOC), a declarat că Jocurile Olimpice de la Tokyo, reprogramate pentru vara viitoare din cauza pandemiei de coronavirus, vor fi anulate definitiv dacă nu se vor desfăşura în 2021.

„Înţeleg poziţia partenerilor noştri din Japonia”, a spus Thomas Bach, într-un interviu acordat celor de la BBC. Oficialul IOC făcea referire la declaraţia lui Yoshiro Mori, preşedintele Jocurilor Olimpice de la Tokyo, care a precizat că totul se va decide la finalul lunii aprilie 2021. Dacă pandemia nu va trece până atunci, JO se vor anula definitiv.

„Nu putem să angajăm încontinuu între 3.000 şi 5.000 de oameni pentru a reuşi să organizăm competiţia. Nu putem să schimbă programul sportului din toată lumea şi, totodată, nu putem să îi lăsăm pe sportivi cu această incertitudine”.

În plus, Thomas Bach a declarat că trebuie să fie pregătiţi pentru oricare scenariu şi că vor fi adoptate măsuri de „carantină pentru atleţi, staff-ul lor, dar şi pentru alţi participanţi”.

„Nu vrem lucrul acesta, pentru că spiritul Olimpic este să îi unim pe fani. Asta face unic acesta Jocuri, pentru că vin spectatori din toate colţurile lumii pentru fiecare sport în parte şi se întâlnesc pe Stadionul Olimpic.

Când vom avea o idee clară despre cum va arăta lumea pe 23 iulie 2021, atunci vom lua cea mai bună decizie”.

Pe 24 martie, IOC a anunţat că JO de la Tokyo, programate iniţial pentru perioada 24 iulie – 9 august 2020, se vor muta în vara anului 2021, 23 iulie – 8 august.

De asemenea şeful IOC deplânge această situaţie, mai ales dacă JO se vor juca fără spectatori.