• Lia Thomas a preluat controlul în ultimii 100 de metri ai probei de 500 de metri liber și a intrat joi în istorie, devenind prima femeie transsexuală care a câștigat un campionat de înot NCAA.
  • Thomas, studentă la Universitatea din Pennsylvania, care a intrat în campionatul NCAA de înot și scufundări feminin ca principală favorită, a avut cel mai bun timp al sezonului, 4 minute, 33,24 secunde.
  • „Nu aveam prea multe așteptări pentru această competiție”, a declarat Thomas, fost înotător masculin la Penn State. „Am fost doar fericită să fiu aici și să concurez cât de bine am putut”.

Lia Thomas a preluat controlul în ultimii 100 de metri ai probei de 500 de metri liber și a intrat joi în istorie, devenind prima femeie transsexuală care a câștigat un campionat de înot NCAA.

Lia Thomas, studentă la Universitatea din Pennsylvania, care a intrat în campionatul NCAA de înot și scufundări feminin ca principală favorită, a avut cel mai bun timp al sezonului, 4 minute, 33,24 secunde.

„Nu aveam prea multe așteptări pentru această competiție”, a declarat Thomas, fost înotător masculin la Penn State. „Am fost doar fericită să fiu aici și să concurez cât de bine am putut”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII

Emma Weyant, din Virginia, a fost a doua, cu 4:34.99.

Cursa a fost strânsă până în ultimii 100 de metri, cu Weyant și Erica Sullivan din Texas împingând-o pe Thomas la conducere. Cele trei au înotat pe culoarele trei până la cinci, adăugând dramatism, cu Thomas în mijloc. Sullivan a fost a treia, cu 4:35.92. Brooke Forde de la Stanford a fost a patra la 4:36.18.

Thomas este, de asemenea, cap de serie în proba de 200 liber vineri și este cap de serie 10 în proba de 100 liber sâmbătă.

Și-a început tranziția în 2019

Thomas a respectat regulile NCAA și Ivy League de când și-a început tranziția în 2019, începând terapia de substituție hormonală.

Includerea înotătoarei transgender a creat controverse, chiar și în cadrul sportului. Au fost în jur de 10 protestatari în fața instalației Georgia Tech, iar unii au purtat bannere pe care scria „Salvați sportul feminin” în tribune.

„Încerc să o ignor cât de mult pot”, a spus Thomas. „Încerc să mă concentrez pe înotul meu… și încerc să blochez orice altceva”.

Thomas a declarat pentru postul de televiziune ESPN imediat după cursă, dar nu va participa la conferința de presă oficială, așa cum cere NCAA. Întrucât participarea este necesară, o eventuală decizie ar putea veni în urma evaluării de către comitetul pentru campionate de înot și scufundări al NCAA.