Mii de muncitori au murit în Qatar, la construcţia stadioanelor pentru Campionatul Mondial din 2022. Cifrele unui proiect megalomanic

  • Din 2010, de când Qatar a fost desemnat gazda WC 2022, mai mulți muncitori au murit
  • Qatarezii au angajat forță de muncă din India, Pakistan, Nepal, Bangladesh, Sri Lanka
  • Autoritățile de la Doha s-au angajat să facă un nou aeroport, noi hoteluri și stadioane
  • Qatar va fi prima țară arabă musulmană care va găzdui o Cupă Mondială la fotbal

Peste 6.600 de muncitori care au lucrat la construcțiile pentru Cupa Mondială din Qatar, au murit.

Din 2010, de când țara arabă a câștigat competiția pentru a fi gazda World Cup, sute de mii de muncitori au migrat către Qatar. Mulți au murit pe șantierele construcțiilor pentru competiția ce va avea loc la anul. India, Pakistan, Nepal, Bangladesh și Sri Lanka sunt țările cu cele mai multe victime. În medie, 12 muncitori din aceste 5 țări au decedat în fiecare dintre săptămânile de după decembrie 2010.

Multe dintre aceste decese se întâmplă din cauza condițiilor precare de muncă. Unele, din cauza spațiilor de cazare. Mohammad Shahid Miah din Bangladesh, a murit electrocutat. I s-a inundat camera, iar instalația electrică nu era izolată.

37 de oameni au decedat, în ultimele săptămâni, din cauza rănilor provocate de utilaje sau materiale de construcții. Mult mai mulți au murit din cauza oboselii, însă autoritățile le-au încadrat la “accidente nelegate de muncă”. Amnesty International a lansat mai multe acuzații de exploatare a muncitorilor, rămase fără urmări.