• Ministerului Sportului a luat act de incidentele violente, cu note xenofobe, de la meciul Steaua – FK Csíkszereda.
  • Eduard Novak: Sportul trebuie să fie un mediu al fairplay-ului, în care rasismul și violența nu au ce să caute.
  • Oficialii FK Csíkszereda au acuzat după meci că s-a încercat intimidarea echipei.

Ministerul Tineretului și Sportului a anunțat luni că s-a autosesizat, iar Comisia de combatere a violenței în sport va analiza incidentele de la meciul Steaua București-FK Csíkszereda.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Tineretului și Sportului, instituția „a luat act de incidentele violente, cu note xenofobe, petrecute în data de 4 august 2021, la meciul de Liga 2 dintre echipele Steaua București și FK Csíkszereda”.

Astfel, Comisia de Combatere a Violenței în Sport va analiza faptele petrecute și va decide măsurile care se impun.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Potrivit reprezentanților ministerului, sportul este un fenomen social care își aduce contribuția la valori precum toleranța, solidaritatea, respectarea drepturilor omului și înțelegerea între națiuni și culturi și contribuie, de asemenea, la integrarea persoanelor, indiferent de rasă, religie și etnie.

„Sunt mâhnit și dezamăgit de aceste incidente. Le consider inacceptabile și sunt ferm împotriva oricărei manifestări care derapează atât de grav de la regulile sportive și sociale de conduită. Sportul trebuie să fie un mediu al fairplay-ului, în care rasismul și violența nu au ce să caute. Astfel de acte trebuie sancționate prompt și drastic și aștept ca factorii implicați în analiza faptelor petrecute să aplice sancțiunile care se impun pentru toți cei vinovați. Spectacolul sportiv trebuie să apropie și să unească, nu să dezbine. Trebuie să ne aducă bucurie, nu teamă și ură. Nu poate fi îngăduit ca terenurile de sport să fie locul de manifestare al xenofobiei, al discriminării și acest mesaj trebuie să fie unul cât se poate de ferm, pe care să-l repetăm ori de câte ori va fi necesar. Vom face tot ce ne stă în putință pentru ca situații de acest fel să nu se mai repete”, a declarat Eduard Novak, ministrul Tineretului și Sportului.

Reprezentanții Ministerului Tineretului și Sportului consideră că toți factorii implicați în domeniul sportului trebuie se acționeze solidar și integrat pentru descurajarea unor astfel de atitudini și pentru preîntâmpinarea repetării lor, iar Comisia de disciplină de la nivelul Federației Române de Fotbal are o responsabilitate clară și extrem de importantă din acest punct de vedere.

Oficialii FK Csíkszereda au acuzat după meci că s-a încercat intimidarea echipei și, indirect, a întregii comunități maghiare din România, prin folosirea constantă a unei multitudini de dispozitive pirotehnice pe stadion. Aceștia au cerut tragerea la răspundere a „ultrașilor”.