Novak Djokovic ratează Australian Open 2022 dacă refuză să se vaccineze

novak-djokovic Foto: Profimedia

Chiar dacă Novak Djokovic nu a reuşit să realizeze Slamul calendaristic la US Open 2021, el a fost cel mai bun jucător ATP din circuit în 2021. Sârbul a câştigat trei titluri de Grand Slam şi a devenit primul jucător care a caştigat cel puţin două ori fiecare din turneele majore, în Era Open.

Cu 20 de titluri de Grand Slam la activ, pentru Djokovic, Nadal şi Federer, Australian Open 2022 ar putea deveni locul care să decidă titlul de cel mai bun jucător de tenis al tuturor timpurilor. Deoarece Novak Djokovic are cel mai bun palmares din istoria Openului Australiei, el va porni ca favorit în turmeul din emisfera sudică. Cu toate acestea, există o şansă ca el să nu poată participa la Melbourne, anul viitor.

Guvernul statului Victoria, din Australia, a anunţat recent câteva noi protocoale pentru sportivi înaintea Australian Open 2022. Potrivit acestora, jucătorii şi sportivii australieni trebuie să fie complet vaccinaţi până la 26 noiembrie 2021 pentru a putea participa la orice turneu.

În mod similar, jucătorii străini sunt, de asemenea, obligaţi să se vaccineze complet înainte de a ajunge să joace la orice eveniment organizat în statul Victoria. Regulile sunt aplicabile chiar şi pentru jucătorii englezi de cricket.

Întrucât numărul 1 mondial Novak Djokovic nu şi-a făcut deocamdată vaccinul COVID-19, există mari şanse ca autorităţile să nu-i permită sârbului să joace la Australian Open 2022. Chiar dacă Grand Slamul este la mijlocul lunii ianuarie şi sârbul are destul timp la dispoziţie, el trebuie să se vaccineze pentru a-şi apăra titlul.

Într-un interviu recent, antrenorul australian de tenis Craig O’Shannessy a declarat, citat de theage.com, că este în totalitate decizia lui Djokovic dacă vrea sau nu să se vaccineze. De asemenea, el a menţionat că este alegerea lui Nole dacă vrea sau nu să participe la Australian Open 2022.

„Este decizia lui Novak dacă vrea să se vaccineze. Este alegerea lui să participe la Open dacă există un mandat”, a spus O’Shannessy, care a făcut parte şi din staff-ul de antrenori al lui Djokovic între 2017 şi 2019.

Cu noua regulă, se pare că Djokovic va trebui fie să se vaccineze, fie să nu se prezinte la Australian Open.