O explozie a rănit 19 atleți în timpul unei curse în Camerun, Africa de Vest

FOTO - MediafaxFOTO
  • Printre participanții la cursă s-au numărat atleți din Africa de Est, Centrală și de Nord și din Franța.
  • Nu a existat niciun comentariu imediat din partea autorităților.
  • 529 de atleți alergau pe cel mai înalt munte din Africa de Vest și Centrală, concurând la Cursa Speranței de pe Muntele Camerun.

Mai multe explozii de mică amploare au avut loc sâmbătă în timpul unei curse de atletism desfăşurată în vestul Camerunului, incident soldat cu rănirea a 19 atleţi.

Vestul Camerunului este o zonă cu turbulenţe, unde separatiștii anglofoni se luptă cu forțele guvernamentale, a declarat un medic local.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea autorităților din orașul Buea din regiunea de sud-vest, unde 529 de atleți alergau pe cel mai înalt munte din Africa de Vest și Centrală, în cadrul cursei Mount Cameroon Race of Hope.

Aripa armată a Consiliului de guvernare Ambazonia, una dintre milițiile separatiste, şi-a asumat responsabilitatea pentru explozii.

„Ținta noastră principală au fost forțele de elită cameruneze care asigurau securitatea sportivilor. Nu vom permite Camerunului să își continue ocupația” , a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al grupului, Capo Daniel.

Explozie în timpul unei curse de maraton

O înregistrare video distribuită pe scară largă pe rețelele de socializare, pe care Reuters nu a putut să o verifice imediat, arată că spectatorii aclamau un alergător în momentul în care s-a produs în apropiere o primă explozie.

O altă înregistrare video a arătat o altă explozie în apropierea unui grup de alergători în alt sector al traseului de alergare.

„19 atleți au fost aduși la unitatea noastră cu răni multiple, pe trei dintre ei i-am operat. Starea lor este stabilă și nu am înregistrat niciun deces” , a declarat telefonic pentru Reuters Martin Mokake, directorul spitalului regional din Buea.

Unul dintre cei tratați este un cetățean gabonez, a precizat el. Printre participanții la cursă s-au numărat atleți din Africa de Est, Centrală și de Nord și din Franța.

Insurecția separatistă a început în regiunile anglofone din nord-vestul și sud-vestul Camerunului în 2016, când profesorii și avocații au protestat împotriva marginalizării lor percepute de către guvernul național majoritar francofon.

O reprimare violentă din partea forțelor de securitate a contribuit la radicalizarea mișcării, iar conflictul care a urmat a ucis peste 3.000 de persoane și a strămutat aproape 1 milion de persoane.