• Conducerea înotului competițional din SUA a anunțat marți o nouă politică privind eligibilitatea sportivilor transgender.
  • Un grup medical format din trei cadre medicale vor stabili dacă dezvoltarea fizică anterioară a sportivului bărbat oferă înotătorilor trangenderi un avantaj competițional nedrept, a comunicat USA Swimming.
  • Sportivii vor avea teste de testosteron timp de 36 de luni înainte de competiție.

Organismul de conducere a înotului competițional din SUA și-a actualizat marți politica privind eligibilitatea sportivilor transgender. Noua politică, care se bazează pe știință și pe dovezi medicale, conform USA Swimming, vine în timp ce o sportivă trangender universitară din Pennsylvania a doborât recordurile feminine la înot, notează BBC.

Lia Thomas a concurat timp de trei sezoane în competițiile masculine, înainte de a face tranziția. Ea a terminat cursa cu 38 de secunde diferență față de locul secund. Lia Thomas concurează pentru Universitatea din Pennsylvania și a obținut cel mai bun timp la nivel universitar din SUA.

Totodată, noua politică presupune și testarea sportivilor de către un grup medical format din trei persoane, care vor stabili dacă dezvoltarea anterioară a sportivului bărbat oferă un avantaj nedrept. În acest sens, sportivii vor avea teste de testosteron timp de 36 de luni înainte de competițiile sportive.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Într-un comunicat, USA Swimming a susținut că „va continua să promoveze echitatea de gen și incluziunea tuturor femeilor transgender, drepturile lor de a participa la acest sport, totodată sprijinind echitatea competitivă la nivelurile de elită.”

De asemenea, USA Swimming a citat date care arată că sportiva de sex feminin cel mai bine clasată în anul 2021 ar fi fost clasată sub locul 536 la evenimentele masculine.

Lia Thomas, în timpul unui interviu pentru SwimSwam. Sursa foto: YouTube