• Gimnasta uzbecă Oksana Chusovitina a participat, la 46 de ani, pentru a opta şi ultima oară la Jocurile Olimpice, stabilind un record ce probabil va fi imposibil de bătut vreodată.
  • Oksana Chusovitina a concurat în calificările probei de sărituri, fiind punctată cu 14.166, rezultat cu care nu a prins finala.

Oksana Chusovitina, născută pe 19 iunie 1975, a fost prezentă la toate ediţiile Jocurilor Olimpice, începând cu cea din 1992 de la Barcelona. Ea a declarat înainte de calificări că aceasta va fi ultima ei participare.

Ca gimnastă într-un sport dominat atât de mult timp de adolescenţi, Chusovitina era deja la o vârstă relativ înaintată acum două decenii, iar la 30 de ani era considerată o aberaţie completă. Cu toate acestea, Tokyo 2020 marchează a opta sa Olimpiadă într-o carieră care s-a întins pe parcursul a trei decenii.

Chusovitina părea pregătită să se retragă după campionatele mondiale din 2009 şi apoi din nou în 2012, dar de fiecare dată a revenit motivată şi a continuat să performeze la cel mai înalt nivel.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Acum, la 46 de ani, şi cu un fiu mai mare decât majoritatea adversarelor sale, lucrurile par diferite.

„Fiul meu are 22 de ani şi vreau să petrec timp cu el. Vreau să fiu mamă şi soţie”, a declarat Chusovitina pentru olympics.com.

VIDEO: Exercițiile Oksanei Chusovitina la ultima sa prezență la Jocurile Olimpice

Medaliile câștigate de Oksana Chusovitina

Chusovitina a câştigat 13 medalii mondiale şi olimpice, deţinând un record de nouă medalii la campionatul mondial, la sărituri, având în palmares şi un argint la Beijing, în 2008.

În esenţă, ea a fost una dintre primele opt săritoare din lume în cea mai mare parte a carierei sale, cel mai recent terminând pe locul patru la campionatele mondiale din 2018, la vârsta de 44 de ani.

Oksana Chusovitina avea 16 ani când a debutat pe scena internaţională în urmă cu 30 de ani, la campionatele mondiale din 1991, sosind cu echipa sovietică la Indianapolis ca rezervă. Ea a fost chemată să o înlocuiască pe colega ei de echipă Yelena Grudneva, care s-a accidentat.