- Diego Maradona a murit la vârsta de 60 de ani, în urma unui stop cardiorespirator
- Lumea fotbalului este în doliu, după aflarea veștii că cel mai bun fotbalist al secolului 20 a murit
- Iată povestea lui Maradona: de la limita sărăciei, pe cele mai înalte culmi ale fotbalului mondial
A murit Diego Armando Maradona, probabil cel mai mare fotbalist din toate timpurile. El Pibe D’oro a suferit un stop cardiorespirator în locuința sa din Argentina.
Maradona a fost iubit, a fost și controversat. În ’90 s-a duelat cu Hagi la Copa del Mondo din Italia, iar în 1994 a văzut din tribună cel mai mare meci al României la Cupa Mondială, cu Argentina. A fost suspendat pentru dopaj înainte de meci.
Chiar și așa, FIFA l-a declarat jucătorul secolului 20, alături de Pele. Și e poate cel mai mare din istorie, titulatura e la dispută cu același rival brazilian. De azi, fotbalul e în doliu. Lumea a pierdut un idol. Maradona nu mai e.
Începuturile carierei
Maradona s-a născut într-un orășel de lângă Buenos Aires și a scăpat de sărăcie pentru a ajunge un superstar mondial. El a înscris 259 de go
El s-a remarcat încă de la juniori, când și-a ajutat echipa la un record de 136 de jocuri câștigate consecutiv. Perfomanța l-a ajutat să debuteze la nivel internațional la doar 16 ani și 120 de zile.
Scund și nu tocmai slab, Maradona a reușit să se impună prin stilul agil, controlul mingii și driblingurile senzaționale. Nu era un atlet tipic.
Mâna lui Dumnezeu și Golul secolului
Cele 34 de goluri ale lui Maradona în 91 de apariții pentru Argentina spun doar o parte din povestea nebună a carierei sale.
La Cupa Mondială din Mexic 1986, Maradona a înscris poate cel mai controversat gol din istorie. În sferturile de finală contra Angliei, argentinianul a sărit cu portarul advers Peter Shilton și a marcat lovind mingea cu pumnul, golul fiind validat. Argentina avea să câștige cu 2-1 partida, dar și trofeul.
Ulterior, Maradona a declarat că golul a fost marcat „puțin cu capul lui Maradona, puțin cu mâna lui Dumnezeu”.
Tot în același meci, Maradona a marcat ceea ce a fost descris drept „golul secolului”. El a plecat cu mingea în propria jumătate, a driblat mai mulți jucători și a încris golul victoriei. Argentina avea să câștige cu 2-1 partida, dar și trofeul.
Maradona a doborât de două ori recodrul pentru cel mai scump transfer, după ce a plecat de la Boca Juniors la Barcelona, contra sumei de 3 milioane de lire, în 1982 și doi ani mai târziu, când a ajuns la Napoli pentru 5 milioane de lire.
80.000 de fani au fost prezenți pe Stadio San Paolo, când Maradona a aterizat într-un elicopter. Era noul erou.
Problemele cu drogurile și viața de după retragere
Maradona a fost testat de mai multe ori pozitiv la substanțe interzise, iar asta i-a afectat grav cariera și viața de după retragere. El s-a retras din fotbal la vârsta de 37 de ani, dar problemele cu drogurile au continuat.
De asemenea, Maradona a fost condamnat 2 ani și 10 luni la închisoare cu suspendare, după ce a tras cu o armă cu aer comprimat către jurnaliști.
Problemele cu cocaina și alcoolul au dus la degradarea stării lui de sănătate. Argentinianul se îngrășase foarte mult, ajungând să cântărească 128 de kilograme. El a suferit și un atac de cord în 2004.
În ciuda tuturor controverselor, Maradona a fost numit antrenorul naționalei Argentinei în 2008, conducând echipa până în sferturile de finală la Cupa Mondială din 2010.
Unul dintre ultimele incidente publice în care a fost implicat a fost în 2018, la Cupa Mondială din Rusia, unde a prezentat în tribune un banner cu înfățișarea sa, pentru ca mai apoi să se bucure nebunește la golul lui Messi. Tot atunci el a adormit și arătat degetul mijlociu când Argentina a înscris din nou. Mai mulți martori sugerează că Maradona a fost dus la spital după acel meci.