• Începe Premier League, liderul pietei fotbalului european de 31 de miliarde de euro anual.
  • Campioana dupa 30 de ani, Liverpool incepe imptriva lui Leeds United.
  • Englezii asteapta revenirea publicului in doua luni – toate cele 28 de meciuri din septembrie sunt transmise integral la TV in premiera absoluta.

Liverpool a încasat sezonul trecut în total 297 milioane de euro din drepturi TV in vreme ce Arsenal vinde cele mai scumpe abonamente din Premier League – 2.170 euro/sezon.

Play-offul de promovare în Premier League e supranumit „Cel mai profitabil meci de fotbal”, câştigătoarea primeşte aproximativ 180 milioane de euro.

In ultimul deceniu Manchester City, echipa cu bani din Emiratele Arabe, a cheltuit 1,5 miliarde de euro, 200 de milioane peste Barcelona sau Chelsea. Cel mai de succes club al deceniului, Real Madrid, e doar pe locul 8. Topul e facut de compania de consultanta KPMG.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

In topul incasarilor Barcelona primeste cei mai multi bani, urmata de Real si Manchester United. Premier League au 5 echipe in top 10. Din televizare echipe medii ca Everton sau West ham primesc mai multi bani decit Bayern sau PSG.

Totul se duce pâna la vinzarea de tricouri – echipele primesc intre 10 si 100 de milioane pe sezon de la suporteri cu Tottenham având cel mai scump tricou – 108 euro, 13 euro mai mult decit fostul lider al echipamentelor scumpe, Manchester United.

Dupa o finala Champions League 100% engleza in 2019, in aceasta vara cluburile din Premier League nu au prins nici semifinala. Asta nu e singura veste proastă…

„Bogații din Premier League au o problemă din cauza pandemiei. Vor pierde bani după participarea în cupele europene. UEFA a ajuns la un acord cu deținătorii de drepturi TV. Trebuie să plătească înapoi 560 de milioane de euro către acestea! Practic, cluburile vor trebuie să facă chetă ca să ajungă la această sumă. Sunt 7 cluburi din Anglia în această situație: Liverpool, City, United, Chelsea, Arsenal, Tottenham și Wolves”, transmite corespondentul Aleph News Sebastian Ujică.