• Te-ai obişnuit deja să auzi că sportivii români obţin rezultate mari după ce se antrenează pe te miri unde
  • În România avem doar două bazine omologate olimpic, ambele în Bucureşti
  • Camelia Potec, preşedintele federaţiei române de nataţie, spune că tot ce contează pentru un sportiv este să se simtă confortabil

Te-ai obişnuit deja să auzi că sportivii români obţin rezultate mari după ce se antrenează pe te miri unde. Cum este şi cazul înotătorilor. În România avem doar două bazine omologate olimpic, ambele în Bucureşti. Camelia Potec, preşedintele federaţiei române de nataţie, spune că tot ce contează pentru un sportiv este să se simtă confortabil.

Oricât de mult le-ai oferi sportivilor să nu uităm că ei, în arenă, în cazul nostru, în bazinul de înot, acolo îşi petrec între 6 şi 8 ore şi aşa cum acasă salteaua trebuie să fie moale, aşa şi în baza sportivă unde stau 6-8 ore şi muncesc şi acolo trebuie să fie conditiţii exact cum le au acasă când se duc să se odihnească”, a explicat, la Aleph News, Camelia Potec, preşedinte FR Nataţie şi Pentatlon Modern.

România are nevoie de bazine olimpice la standarde internaţionale, astfel încât toţi copiii dornici de performanţă să aibă toate condiţiile de care au nevoie. Camelia Potec ştie unde sunt problemele.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CE MĂNÂNC AZI? PRIMĂVARA DESCHIDE SEZONUL VERDEȚURILOR
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP

Din momentul în care se dicută de o locaţie, de un bazin tip până se termină construcția acelui bazin iată că durează 5-6-7 ani de zile. Dar cred că trebuie un pic umblat la partea de licitații, la partea de metode de lucru al constructorilor în momentul în care câștigă o licitație pentru că durează foarte mult”, a adăugat Camelia Potec.

Una dintre regiunile cele mai sărace în bazine de înot este nord-estul României. Primarul Iașului, Mihai Chirica, s-a lovit deja de birocraţie când vine vorba de construirea unui bazin olimpic.

Bazinul de înot este o investiţie ratată, între ghilimele, din anii 90 de catre Ministerul Educației. Ne chinuim de 10 ani să transferăm investiția de la MEC la primaria Iași pentru finalizarea ei”, a afirmat primarul Iașului.

Totuși, Mihai Chirica spune că, din momentul în care ar obţine dreptul de investiţie în bazinul olimpic, lucrurile ar merge ca unse.

Iașul nu este neapărat un oraș sărac. Un bazin olimpic, care ar fi un bazin regional din punctul meu de vedere, își va putea găsi finanțare pentru că este o penurie generală de activități sportive în domeniul înotului din Iași și în toate localitățile mari din jurul Iașului”, a adăugat Chirica.

Camelia Potec a simţit pe pielea ei ce înseamnă o promisiune nerespectată. Spune că birocraţia poate distruge cariere.

Bazinul de la Otopeni a fost inaugurat zilele trecute după aproape 12 ani. Mi-am dorit să mă antrenez la ultima mea ediție a Jocurilor Olimpice de la Londra. N-a fost posibil. Nu putem încuraja sportivii să vină la înot știind că poate se vor lăsa de înot până se construiește o astfel de bază”, a subliniac Potec.