• Unul dintre puţinii români campioni în lumea motoarelore are 9 ani
  • Javier Broască tocmai a câştigat campionatul de karting la prima categorie – Academy
  • Javier trăiește în Spania și s-a apucat de karting la 5 ani
  • Javier spune că idolul lui este Lewis Hamilton şi visează să ajungă la Formula 1

Un român a cucerit Spania. Are doar 9 ani. Și e campion la karting. Javier avea 5 ani când a urcat prima dată la volan și i-a lăsat pe toți cu gura căscată.

Bogdan Broască, tatăl lui Javier: „S-a urcat în kart, fără nicio indicaţie, fără să-i spunem unde-i frâna, acceleraţia. Şi am descoperit că abilitatea pe care o are este ieşită din comun.”

Bogdan și-a dat seama că puștiul lui are un talent deosebit, așa că l-a încurajat să facă ce-i place. După mai multe participări în competiţii, Javier le-a atras atenția celor de la Kart Republic, care l-au vrut în echipa lor. Și așa a început drumul lui spre performanță. Startul nu a fost deloc ușor.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII
MESAJUL REGELUI CHARLES

Javier Broască, pilot de karting: „Când m-am urcat prima dată la volan a fost foarte dur, pentru că nu ştiam să accelerez, nici să frânez şi mă duceam în câmp.”

La început, cel mai mult l-a ajutat Denis Curavale, un alt pilot român care a fost şi el campion al Spaniei la categoria Mini. Este unul dintre idolii lui Javier.

Javier Broască, pilot de karting: „Îmi place Hamilton şi Verstappen pentru că sunt nişte piloţi buni care au terminat cursa din 2020. Unul a terminat primul şi altul a câştigat campionatul şi de aceea asta mă motivează pe mine să fac kart.”

Până să ajungă într-o mașină de Formula 1, Javier învață să concureze pe un kart cu 13 cai putere. Chiar și așa, tot depășește uneori 100 de kilometri pe oră.

Roxana Broască, mama lui Javier: „Nu pot să-l văd pe pistă. Consider că este un sport foarte periculos. Îl susţin moral de acasă, întotdeauna. De fiecare dată îl sun după şi chiar dacă nu câştigă eu îi spun că sunt mândră de el.”

Javier concurează săptămâna viitoare într-o nouă cursă şi are şanse mari să se califice la Campionatul Mondial de Karting, de anul viitor din Portugalia.