Românul care a încercat să urce pe vârful K2 fără oxigen suplimentar: „Luna răsărea de după Broad Peak și lumina tot muntele într-o maniera supranaturală”

  • Alex Găvan a încercat să urce pe vârful K2 (8.611m) fără oxigen suplimentar.
  • Alex a încercat expediţia alături de italianca Tamara Lunger.
  • Pe 20 ianuarie, Alex Găvan a anunţat că renunţă la expediţia de pe K2.

Anul acesta, Alex Găvan a încercat o expediţie pe K2, dar nu a reuşit să ajungă în vârf.

Românul a oprit expediţia după ce a văzut în jurul lui multe semne care îi spuneau să se oprească, dar crede ce a fost o experienţă de care sufletul lui avea nevoie.

„Și în momentul în care un prieten de-al meu a plecat prin alte părți, plus alte lucruri pe care le-am observat legate de ceea ce se întâmplă pe munte, m-au făcut să hotărăsc că este mai bine ca la un moment dat să opresc ascensiunea de data asta”, a spus Alex Găvan, alpinist.

Expediţia lui a fost amânată mult de pandemie şi a fost nevoit să plece abia iarna, în condiţii nefavorabile. Chiar dacă nu şi-a atins ţelul iniţial, Alex nu vede expediţia sa ca pe o pierdere de timp

„Cred că iți pierzi timpul doar în momentul în care pierzi conexiunea cu tine însuti și faci lucruri care nu țin de cine ești tu cu adevărat”, a adăugat Alex Găvan.

Nu e doar despre destinaţie, contează extrem de mult şi experienţele pe care le ai în drum spre vârf. Iar când era în tabăra de bază, Alex a simţit un moment de graţie într-o noapte la începutul anului

„Luna răsărea de după Broad Peak, nu era niciun nor pe cer, nici urmă de vânt. Lumina tot muntele într-o maniera în care părea pur și simplu supranatural”, a spus alpinistul.

Alex a revenit deja la antrenamente pentru următoarea lui expediţie pe un munte de peste 8000 de metri, dar nu crede că se aventurează deja să îşi ia revanşa pe K2. Are, însă, scopuri la fel de măreţe:

„Nu va fi mai devreme de vară. Acest lucru are legătură și cu posibilitatea de a călători. Dacă nu, voi face o expediție aici în spatele casei în pădure”.

Cine este alpinistul Alex Găvan

Performer de top al României în alpinismul de altitudine extremă, Alex Găvan a escaladat şapte vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya prin mijloace corecte, fără oxigen suplimentar şi fără porteri de altitudine.

El folosește cea mai bună scenă posibilă, vârfurile celor mai înalţi munţi ai planetei, pentru a face diferenţa în cauzele în care a fost sau este implicat.

Printre ele se numără oprirea tăierilor ilegale de păduri, protecţia ultimelor păduri virgine, Parcul Natural Văcăreşti, Centura Verde a Bucureştiului, salvarea aspretelui, probabil cel mai rar peşte din lume sau interzicerea utilizării cianurii în minerit.

După ce pe 25 aprilie 2015 a supravieţuit cutremurului şi avalanşei din Everest, a iniţiat împreună cu echipa sa „Bucurie pentru Nepal”, o campanie umanitară în urma căreia au fost construite trei şcoli în comunităţi izolate din Himalaya, unde acum învaţă peste 300 de copii.

De asemenea, Fundaţia Alex Găvan a fost născută să manifeste în plan concret viziunea fondatorului său conform căreia „Universul înseamnă abundenţă, generozitate şi altruism”, prin desfășurarea de proiecte în domeniul mediului, al educaţiei, sportului, al artelor şi în zona socială.

Alex Găvan este și fondatorul ISLT – „Inner Self Leadership Treks”, un program de leadership personal desfăşurat la altitudine, destinat antreprenorilor şi persoanelor din top management.

Pentru că Alex crede în puterea transformatoare pe care tehnologia o poate aduce în viețile oamenilor pentru a fi niște buni custozi ai planetei Pământ, este partener și consultant de sustenabilitate al Simple IoT, companie românească ce dezvoltă prima rețea regională IoT (Internet of Things) dedicată 100% conectării obiectelor la internet.