• FIFA a anunţat joi seara cele 16 oraşe care vor găzdui meciuri pentru Cupa Mondială din 2026, 11 locaţii fiind alese în Statele Unite, trei în Mexic şi două în Canada.
  • Cupa Mondială din 2026 va fi primul turneu găzduit de trei naţiuni şi, de asemenea, primul care se va avea la start 48 de echipe.
  • Alte oraşe notabile care au rămas în afara listei de 23 de locaţii din 2018 au fost Charlotte, Carolina de Nord, Detroit, Las Vegas, Salt Lake City şi Tampa, Florida.

Cupa Mondială din 2026 va fi primul turneu găzduit de trei naţiuni şi, de asemenea, primul care se va avea la start 48 de echipe. Oraşele selectate oficial pentru a găzdui meciuri de la Cupa Mondială în SUA sunt: SUA: New York/New Jersey (MetLife Stadium); Los Angeles (SoFi Stadium); Dallas (AT&T Stadium); San Francisco Bay Area (Levi’s Stadium); Miami (Hard Rock Stadium); Atlanta (Mercedes-Benz Stadium); Seattle (Lumen Field); Houston (NRG Stadium); Philadelphia (Lincoln Financial Field); Kansas City, Missouri (Arrowhead Stadium); şi Boston (Gillette Stadium).

Gazda finalei Cupei Mondiale din 1994, Rose Bowl, nu a fost aleasă, în locul ei fiind aleasă o altă locaţie din zona Los Angeles, SoFi Stadium.

„A fost cel mai competitiv proces de organizare a Cupei Mondiale de fotbal din toate timpurile, a declarat preşedintele FIFA, Gianni Infantino, pentru Fox Sports, despre procesul de selecţie. „Vom lucra în grupuri, asigurându-ne că echipele şi fanii nu vor trebui să călătorească prea mult în diferite zone: Vest, Centru şi Est”.

Recomandări

UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Oraşele selectate oficial pentru a găzdui meciurile de la Cupa Mondială din Mexic şi Canada sunt Guadalajara (Estadio Akron), Monterrey (Estadio BBVA Bancomer), Mexico City (Estadio Azteca), Toronto (BMO Field) şi Vancouver (BC Place).

Este o zi istorică pentru U.S. Soccer şi pentru întreaga comunitate americană de fotbal, de la fiecare colţ al bazei noastre până la profesionişti şi echipele noastre naţionale”, a declarat preşedintele U.S. Soccer, Cindy Parlow Cone, într-un comunicat.

„Împreună cu bunii noştri prieteni din Canada şi Mexic, nu am putea fi mai încântaţi să lucrăm cu FIFA pentru a găzdui ceea ce credem că va fi cea mai mare Cupă Mondială din istorie. Vreau să felicit toate oraşele candidate care vor găzdui meciuri. Ştiu că veţi face cu toţii o treabă fantastică pentru a vă pune la dispoziţie stadioanele de clasă mondială, pentru a împărtăşii comunităţile şi cultura unice şi fanii extraordinari, atunci când lumea va veni în America de Nord peste patru ani”.

Următoarele candidate au ratat selecţia: Baltimore/Washington (M&T Bank Stadium), Orlando, Florida (Camping World Stadium), Cincinnati (Paul Brown Stadium), Nashville, Tennessee (Nissan Stadium), Denver (Empower Field at Mile High) şi Edmonton (Commonwealth Stadium).

„A fost un proces incredibil de competitiv. Toate oraşele au fost extraordinare, a fost o alegere foarte, foarte dificilă”, a declarat Colin Smith, şeful responsabil cu competiţiile şi evenimentele FIFA, Colin Smith.

Din oferta iniţială „United 2026″ a celor trei naţiuni, 60 de meciuri vor fi jucate în Statele Unite, în timp ce Mexicul şi Canada vor primi fiecare câte 10 meciuri. Odată ce turneul va ajunge în faza sferturilor de finală, toate meciurile rămase din faza eliminatorie vor avea loc în SUA.

Cum a avut loc selecția locurilor de desfășurare

Pornind iniţial de la candidaţi din 44 de oraşe şi 49 de stadioane din America de Nord, procesul de selecţie a locurilor de desfăşurare a început în 2017. Potenţialilor candidaţi li s-a cerut să furnizeze informaţii despre infrastructura de transport a fiecărui oraş, experienţa anterioară în găzduirea unor evenimente sportive şi culturale majore, cazările disponibile, iniţiativele de protecţie a mediului, potenţialele locaţii şi multe altele, care au inclus şi posibile locuri de antrenament, tabere de bază şi alte considerente.

Până în martie 2018, cu doar câteva luni înainte ca United 2026 să primească oficial din partea FIFA dreptul de a găzdui Cupa Mondială din 2026, lista candidaţilor nord-americani a fost redusă la 23. Nu au fost incluse pe listă zone precum Chicago, Minneapolis şi Arizona, din cauza a ceea ce oficialii oraşelor au descris ca fiind probleme legate de cerinţele financiare ale FIFA.

Alte oraşe notabile care au rămas în afara listei de 23 de locaţii din 2018 au fost Charlotte, Carolina de Nord, Detroit, Las Vegas, Salt Lake City şi Tampa, Florida. Vancouver, iniţial scos din cursă după dezacorduri privind finanţarea, a înlocuit în cele din urmă Montreal după ce acesta a renunţat în 2021, când guvernul provincial şi-a retras sprijinul. O delegaţie FIFA, condusă de preşedintele CONCACAF şi vicepreşedintele FIFA Victor Montagliani, a efectuat vizite în toate oraşele candidate la organizare la sfârşitul anului 2021.

Având în vedere că Rose Bowl nu a fost selectat, niciuna dintre locaţiile americane de la Cupa Mondială masculină din 1994 nu va fi utilizată pentru ediţia din 2026 a turneului.

Infantino nu a vrut să spună ce oraş va găzdui meciul de deschidere al turneului din 2026, spunând: „Mai sunt încă unele discuţii de purtat şi cu siguranţă vom alege cele mai bune oraşe pentru deschidere şi pentru finală, dar fiecare meci va fi o finală la această Cupă Mondială”.

Estadio Azteca din Mexico City, care a găzduit finalele Cupei Mondiale din 1970 şi 1986, va fi primul stadion care va găzdui trei Cupe Mondiale masculine. Mexicul va fi, de asemenea, prima naţiune care va găzdui sau co-organiza trei Cupe Mondiale masculine. Cupa Mondială din 1994, ultima găzduită de Statele Unite, a declanşat o explozie de popularitate pentru fotbal, iar Major League Soccer şi-a dat startul sezonului inaugural doi ani mai târziu.