Astra Giurgiu riscă să fie exclusă din Liga 1 după un scandal de dopaj. Alexandru Ioniță, Kehinde Fatai și Takayuki Seto au primit o injecție care nu corespundea cu regulamentul Agenției Mondiale Anti-Doping.

Potrivit regulamentelor, este interzisă orice substanță administrată în venă în cantități de peste 100 de mililitri în decurs de 12 ore. Ioniță a recunoscut totul și riscă doar un an de suspendare. Fatai și Seto riscă 4 ani dacă vor fi găsiți vinovați.

De unde a plecat cazul „Dopaj la Astra”

La începutul lunii septembrie, ANAD a intrat în posesia unor fotografii, pe care o clinică din București le-a postat pentru a-și promova imaginea și tratamentele pe care le efectuează. În respectivele poze apăreau cei 3 fotbaliști de la Astra Giurgiu, cu perfuziile-n venă!

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Potrivit Gazetei Sporturilor, în imagini se putea observa chiar și flaconul cu vitamine și minerale, substanțe care nu sunt interzise de regulamentul WADA, chiar dacă sunt administrate intravenos. Totuși, un punct din articolele Agenției Mondiale Anti-Doping specifică în mod foarte clar că, indiferent de substanță, e interzisă introducerea în venă a unei cantități mai mari de 100 ml în decurs de 12 ore.

Se consideră o terapie acceptată, chiar dacă se depășește doza de 100 de ml la 12 ore, doar dacă există o scutire de uz terapeutic sau în situațiile când intervențiile de acest tip sunt efectuate în mod legitim în cadrul unui tratament spitalicesc. Ceea ce nu a fost cazul pentru cei 3 de la Astra!

În poze se observă inclusiv gramajul inscripționat pe flacon: 100 de ml. Iar Ioniță a povestit când a fost audiat că a avut parte de două flacoane, efectuate în întregime, la fel ca și Fatai și Takayuki. Ceea ce înseamnă terapie interzisă! Și e penalizată dur de regulamentul WADA.

Ce riscă jucătorii și echipa

Ce se va întâmpla în continuare? Practic, decizia din acest caz va arunca în aer campionatul din România. Următorul termen anunțat de comisia ANAD va avea loc săptămâna viitoare, pe 4 februarie! E posibil chiar ca la această dată să se dea un verdict! Care va fi de suspendare pentru cei 3 fotbaliști. Foarte probabil, câte 4 ani pentru Fatai și Takayuki, care n-au recunoscut, n-au colaborat și nici măcar nu s-au prezentat la termenele de până acum.

În schimb, Ioniță ar putea scăpa cu o sancțiune situată între 12 și 15 luni, ceea ce ar însemna că ar avea șanse ca în toamnă să joace din nou! Cei 3 sunt în stare de suspendare deja de 4 luni, de la finalul lui septembrie 2020.

Decizia pe care ANAD o va lua, de suspendare a fotbaliștilor, va produce automat un adevărat cutremur în Liga 1. Astra va trebui exclusă din campionat!