• CIO a cerut marți echipei chineze de la Jocurile Olimpice de la Tokyo un raport cu privire la gestul făcut de doi sportivi.
  • Cicliștii Bao Shanju și Zhong Tianshi au purtat insignele cu chipul lui Mao Zedong.
  • CIO investighează, de asemenea, un gest făcut pe podium de americanca Raven Saunders, medaliată cu argint la aruncarea greutății.

Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a cerut marți echipei chineze un raport cu privire la motivul pentru care doi dintre medaliații săi au apărut pe podium purtând insigne cu fostul lider al țării, Mao Zedong.

Cicliștii Bao Shanju și Zhong Tianshi, medaliați cu aur, au purtat insignele în timpul ceremoniei de decernare a medaliilor de luni, într-o potențială încălcare a regulilor olimpice privind afișarea de însemne politice.

„Am contactat Comitetul Olimpic Chinez și le-am cerut un raport asupra situației”, a declarat purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams. „Analizăm problema”.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

CIO investighează, de asemenea, un gest făcut pe podium de americanca Raven Saunders, medaliată cu argint la aruncarea greutății, despre care Comitetul Olimpic și Paralimpic al Statelor Unite (USOPC) a decis că nu a fost lipsită de respect față de ceilalți concurenți.

Saunders și-a ridicat brațele în formă de X deasupra capului, ceea ce, mai târziu, a indicat că era o expresie de susținere pentru cei oprimați.

USOPC a declarat că gestul nu a încălcat regulile sale, deoarece a fost o „exprimare pașnică în sprijinul justiției rasiale și sociale (care) a fost respectuoasă față de concurenții ei”.