• Comisia pentru Drepturile Omului, din Australia, a scos la iveală un raport scandalos.
  • Zeci de gimnaste au fost abuzate de-a lungul timpului, din anii 1980 până în prezent.
  • Gimnastă australiană: „M-a abuzat în diferite feluri, de multe ori cu mama mea în cameră”.

Federația Australiană de Gimnastică a cerut investigații de amploare după apariția documentarului „Athlete A”, care l-a incriminat pe fostul medic al naționalei SUA, Larry Nassar.

Comisia pentru Drepturile Omului, din Australia, a scos la iveală un raport terifiant, iar rezultatul a fost unul cutremurător. Potrivit BBC, care citează mai multe publicații din Australia, zeci de gimnaste australiene au fost abuzate sexual și batjocorite, din 1980 până în prezent.

Gimnastele și fostele gimnaste au avut curajul să relateze prin ce au trecut de-a lungul carierei, dupa apariția documentarului. În total, în Australia, au fost 57 de interviuri cu gimnaste, persoane din familiile lor, dar și antrenori. Sportivele au scos la iveală faptul că deseori au fost hărțuite sexual, chiar și în timpul antrenamentelor, în vestiare sau până și în locurile publice.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

„Eu aveam vreo 8 sau 9 ani la acea vreme”

„Am fost abuzată de un maseur în timp ce mă trata pentru o accidentare. Eu aveam vreo 8 sau 9 ani la acea vreme. Pe atunci, abuzul, sexul și reclamațiile erau noțiuni străine pentru mine. Acea persoană m-a abuzat în diferite feluri, de multe ori cu mama mea în cameră”, a fost una dintre cele mai șocante dezvăluiri, fără a se preciza însă numele persoanei în cauză.

Numele portivelor care au scos la iveală aceste episoade dramatice au rămas sub anonimat, dar anchetele nu s-au încheiat în Australia. Federația Australiană de Gimnastică și-a cerut scuze pentru cele întâmplate și promite că va lua măsuri.

„Gimnastica Australiană își cere fără nicio rezervă scuze tuturor sportivelor, familiilor lor și membrilor acestora care au trecut printr-o formă de abuz în timpul participării la acest sport. De asemenea, le mulțumim sportivelor și celorlalți membri ai comunității care s-au angajat în acest proces al amintirilor și au conștientizat curajul lor în a face așa ceva”, se arată într-un comunicat.