• Sebastian Colțescu a fost centrul atacurilor seara trecută, după ce l-a descris pe antrenorul secund de la Başakşehir drept „ăla negru”
  • Jucătorii din Istanbul au ieșit de pe teren și au refuzat să continue meciul; aceștia au primit mesaje de susținere
  • Meciul va fi reluat astăzi, din minutul 14, de la ora 19:55

În această ediție de Champions League, brigada arbitrului român Ovidiu Hațegan a „prins” 6 din 6. Adică a arbitrat câte un meci în fiecare etapă a grupelor.

Era parcă prea frumos ca să fie adevărat, așa că ieri a luat naștere un scandal de proporții, în care s-au implicat jucătorii, un președinte, UEFA, dar și hackerii.

„Ăla negru” și „ăla alb”

Sebastian Colțescu a fost victima acestor evenimente. Totul a început în minutul 14 al partidei ce a avut loc pe Parc des Princes. Lui Pierre Webo, antrenorul secund de origine cameruneză al celor de la Istanbul Başakşehir i s-a arătat cartonașul roșu. Doar că, cel care a arătat cu degetul către „făptaș” a fost al 4-lea oficial român, Sebastian Colțescu.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Spiritele s-au încins atunci când Ovidiu Hațegan l-a întrebat pe colegul lui „Care?” iar acesta a răspuns cu „Ăla negru”. De aici a izbucnit și Demba Ba, care a auzit doar „negro”.

În timp ce Ovidiu Hațegan încerca să calmeze lucurile, Demba Ba a purtat o discuție cu Sebastian Colțescu: „De ce nu spui „acest tip alb” când vorbești despre el, spui doar acest tip? Ascultă-mă! De ce atunci când menționezi „un tip negru”, trebui să spui „acest tip negru”?!”

Reacția lui Demba Ba, susținută de colegi

Răspunsul e mult mai simplu decât s-a tot speculat și dezvoltat în presa internațională, și majoritatea presei de la noi. Sebastian Colțescu, pentru a-l diferenția, în scopul de a-l arăta pe „făptaș” colegului său, a folosit o caracterizare directă, bazată pe înfățișare.

Problema este că „negro” este o insultă în limba engleză la adresa persoanelor de culoare. Demba Ba nu s-a mai calmat, iar colegii lui i-au ținut partea. Echipa din Istanbul a părăsit terenul și jucătorii au refuzat ca meciul să fie reluat.

„Jucătorii noștri au luat decizia DE A NU reveni pe teren după ce antrenorul nostru secund, Pierre Webo, a fost expus unui tratament rasist de către al 4-lea oficial,” au scris cei de la Başakşehir pe Twitter.

Colțescu, ținta hackerilor turci

După acest incident, Sebastian Colțescu a fost și ținta hackerilor care i-au luat cu asalt contul de Instagram.

Se pare că autorii sunt de origine turcă și s-au distrat pe seama arbitrului român. Același arbitru român, „alb”, care în 2008 a încercat să se sinucidă.

Fotbal politic: Erdogan a șutat

Nici președintele Turciei nu s-a abținut. Recep Tayyip Erdogan a scris pe Twitter următoarele: „Condamn puternic remarca rasistă adresată lui Pierre Webo și cred că UEFA ar trebui să ia măsuri imediate. Nu suntem indiferenți rasismului și discriminării în sporturi și în viață, în general! #SpunețiNuRasismului”

Meciul se va relua în această seară din minutul 14

Și jucătorii de la PSG au fost de partea lui Demba Ba. În frunte cu Kylian Mbappe au afișat mesaje de susținere, urmate de sloganul #nurasismului.

UEFA a convocat o ședință de urgență pentru a discuta acest subiect. Meciul va fi reluat astăzi de la ora 19:55, cu altă brigadă de arbitri..