Aproape 2.000 de cazuri de COVID din Scoția au fost legate de persoanele care au urmărit meciurile de fotbal de la EURO 2020, relatează miercuri BBC.

Autoritatea Medicală din Scoția a anunțat că două treimi dintre cele 1.991 de cazuri au fost persoane care au călătorit la Londra pentru meciul Scoției cu Anglia, din 18 iunie.

Printre aceștia se numără 397 de fani care au fost spectatori pe stadionul Wembley.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Un număr relativ mic de cazuri au raportat participarea la fanzone-ul din Glasgow sau la cele două meciuri de acasă ale Scoției, pe Hampden.

Scoției i-au fost alocate doar 2.600 de bilete pentru meciul de pe Wembley din cauza restricțiilor COVID.

Autoritățile cred însă că zeci de mii de fani au călătorit la Londra, în ciuda avertismentelor de a nu face acest lucru decât dacă aveau un bilet.

Mulți s-au adunat în grupuri mari în centrul Londrei înainte de meci, iar cei din Leicester Square au fost mutați de poliție la scurt timp după pauză.

Public Health Scotland a precizat că a legat cazurile de COVID și de adunări informale, de exemplu o întâlnire la un bat sau o adunare acasă pentru urmărirea unui meci.

Instituția a adăugat că 1.294 din cele 1.991 de cazuri totale au raportat călătorii la Londra, inclusiv 397 care au fost efectiv la meci.

Doar 55 dintre cei care au fost depistați pozitiv au declarat că au fost la Fanzone, în timp ce 38 au fost la meciul Scoției cu Croația de la Hampden, iar 37 la meciul de deschidere al echipei împotriva Republicii Cehe.

Aproximativ 90% dintre cazuri au fost de sex masculin, iar trei sferturi din total – 1.470 de cazuri – au avut vârste cuprinse între 20 și 39 de ani.

Mai mult de 30.000 de persoane din Scoția au fost testate pozitiv la COVID de când a început EURO 2020, în data de 11 iunie.

Cazurile au crescut brusc în ultimele săptămâni, Scoția fiind considerată a avea cea mai mare rată de COVID dintre toate națiunile britanice.

Ministrul sănătății, Humza Yousaf, a declarat la începutul acestei săptămâni că datele arată clar că noile infectări sunt în rândul bărbaților tineri. El a precizat că această creștere a cazurilor poate fi pusă pe seama numărului mare de întâlniri în interior pentru a urmări meciurile de la EURO 2020.