• Franţa, Norvegia, Egipt şi Suedia sunt cele 4 echipe calificate duminică în sferturile de finală ale Campionatului Mondial de handbal masculin din Egipt.
  • Danemarca, Ungaria şi Spania şi-au asigurat matematic calificarea încă înainte de ultimul meci din grupele principale.

Franţa şi Suedia nu au avut emoţii duminică în a obţine calificarea.

Franţa a învins categoric Portugalia, 32-23 (16-12), obţinând a 6-a victorie consecutivă din 6 posibile, la mondialul egiptean.

Suedia, la rândul ei, a zdrobit Rusia cu 34-20 (17-8) şi a câştigat grupa cu 8 puncte, fiind şi ea neînvinsă în cele 6 partide din Egipt.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Norvegia şi Egipt, celelalte două calificate, au avut totuşi emoţii în partidele jucate duminică.

Chiar dacă a condus aproape tot meciul, Norvegia a avut în faţă o reprezentativă a Islandei capabilă de surprize în orice moment, care nu avut ce pierde, o echipă ce a ţinut aproape tot meciul. Nordicii s-au impus în cele din urmă cu 35-22 (18-18) şi, cu cele 8 puncte acumulate, au terminat pe locul 2 în grupă, după Franţa, singura reprezentativă în faţa căreia a pierdut, chiar în prima partidă jucată în Egipt.

Cea mai dramatică confruntare a zilei a adus faţă în faţă Egiptul şi Slovenia. Pentru oricare din cele două echipe o victorie ar fi echivalat cu calificarea. Egalul îi favoriza doar pe „faraoni”, motiv pentru care slovenii au dat maximum posibil, materializat pe tabelă cu plus 4-5 goluri până dincolo de primele 5 minute ale reprizei secunde.

De la 15-10, egiptenii au avut un şir de 5 goluri consecutive cu care au egalat, ca după aceea, după 19-19 să treacă la conducere, dar nu cu mai mult de 2 goluri.

Finalul a fost de poveste. La 23-25 slovenii au luat time-out când mai erau exact 2 minute şi 4 secunde de joc. La atacul imediat următor Janc a ratat de pe semicerc, fiind imitat imediat de egipteanul El-Deraa.

Slovenii au redus la 24-25, când cronometrul arăta 58.54. A urmat un time-out egiptean şi apoi o ratare a lui Mamdouh, cu 16 secunde înainte de final.

Golul slovenului Janc a picat în exact ultima secundă de joc, însă nu a mai contat pentru calificare.

Luni se joacă ultimele meciuri din grupa 1 şi grupa 2. Ungaria şi Spania sunt matematic calificate şi joacă una împotriva celeilalte doar pentru palmares şi pentru şefia grupei 1.

Danemarca e şi ea calificată, meciurile Argentina – Qatar şi Danemarca – Croaţia urmând a stabili şi cea de a doua clasată. Teoretic Argentina, Qatar şi Croaţia au toate şanse de calificare, cu menţiunea că pentru a se califica, Croaţia trebuie să bată Danemarca şi Qatar pe Argentina.

În cazul unei înfrângeri a Croaţiei, echipa calificată va fi cea care iese victorioasă între Argentina şi Qatar. Un egal între cele două îi favorizează pe sudamericani.