• Steaua câştiga Cupa Campionilor Europeni, echivalenta Ligii Campionilor, pe 7 mai 1986.
  • Finala s-a jucat la Sevilla, contra Barcelonei, în faţa a 70 de mii de suporteri spanioli.
  • Scorul a fost 0-0, iar românii s-au impus la 11 metri, goluri Balint şi Lăcătuş.
  • Roş-albaştri au mai jucat o semifinală şi o finală în această competiţie, câştigând şi Supercupa Europei.
  • Steaua a fost prima echipă din Estul Europei care câştigă Cupa Campionilor Europeni.

Pe 7 mai 1986, fotbalul românesc trăia cea mai importantă noapte a istoriei sale. Steaua Bucureşti învingea Barcelona şi câştiga Cupa Campionilor Europeni, actuala Ligă a Campionilor.

La Sevilla, jucând împotriva Barcelonei, românii au reuşit să câştige cel mai important trofeu inter-cluburi. Unul dintre marcatori a fost Marius Lăcătuş.

„Eu, dacă ar fi să mai execut, la fel aş executa. Decât să citesc pe chipul portarului satisfacţia că mi-a apărat 11 metri, prefer să dau bară, să dau pe lângă. Acum nu cred că aş mai duce mingea până la poartă”, a declarat Marius Lăcătuș, pentru Aleph News.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Şi pentru că fiecare finală are şi povestea ei mai puţin plăcută, îți spun că Tudorel Stoica, căpitanul echipei, nu a jucat la Sevilla. El a fost suspendat din cauza cartonaşelor primite în meciurile anterioare.

„Am o amintire plăcută. Important este că trofeul a fost câştigat, chiar dacă nu am jucat. Nu se ştie că dacă jucam eu mai câştigam. Ăsta e cel mai important lucru, că am fost numai români, am jucat în Spania cu Barcelona şi am câştigat Cupa”, a spus Tudorel Stoica, la Aleph News.

Steaua, ca orice club faimos, a născut pasiuni imense în inima iubitorilor de fotbal. Cristian Cîrstian îţi arată ce înseamnă un fan dedicat. Are o colecţie impresionantă de fulare şi obiecte de colecţie legate de ziua de 7 mai.

Cristian Cîrstian, fan Steua: „A fost o nebunie. Vibra blocul la fiecare gol, la fiecare paradă a lui Duckadam. La golul lui Lăcătuş am sărit pe balcon şi urlam. Obiectul cel mai de preţ este cel care e unic în România. Deci obiectul cel mai important e replica fanionului de la 7 mai”.