Șeful Comitetului Olimpic Rus, Stanislav Pozdnyakov, demisionează „în contextul tensiunilor geopolitice”

Șeful olimpic al Rusiei, Stanislav Pozdnyakov, a declarat marți că se retrage pentru a face loc alegerii unui înlocuitor, citând „provocările geopolitice” cu care se confruntă sportul rus, conform Reuters.

Motivele din spatele deciziei lui Pozdnyakov

Timp de decenii, Rusia a fost unul dintre principalii candidați la medalii la Jocurile Olimpice de vară și de iarnă, dar i s-a interzis să participe ca echă la recentele Jocuri de la Paris din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

Provocările geopolitice cu care se confruntă țara noastră impun necesitatea optimizării și centralizării gestionării sferelor cheie de activitate, inclusiv a sportului de înaltă performanță”, a declarat Pozdnyakov, care a condus Comitetul Olimpic Rus din 2018.

Pentru a consolida în continuare mișcarea olimpică rusă, acum există precondiții oportune, inclusiv cele economice, pentru o schimbare de lider și de echipă”.

Pozdnyakov s-a declarat convins că propunerea sa va fi susținută de Comitetul Executiv al Comitetului Olimpic Român la următoarea sa reuniune din 7 noiembrie.

Doar câțiva atleți ruși au fost autorizați de Comitetul Internațional Olimpic să concureze ca atleți individuali neutri la Paris, după ce au fost supuși unui proces de selecție menit să elimine toți cei care au susținut public războiul din Ucraina sau au avut legături cu armata rusă.

Oficialii ruși s-au plâns că restricțiile au fost nedrepte și discriminatorii. Unii dintre sportivii care au fost declarați nevinovați au refuzat oferte de a concura în calitate de neutri.

Pozdnyakov, un fost scrimer olimpic, a declarat în aprilie că participarea sau nu a fost o alegere personală pentru sportivii ruși, dar ROC a fost de partea celor pentru care condițiile CIO au fost inacceptabile.

Exit mobile version