• THW Kiel a învins, 33-28, Barcelona în finala competiţiei
  • În finala mică, Paris Saint-Germain Handball a trecut de Telekom Veszprém HC cu 31-26 (14:11), adjudecându-și medaliile de bronz

THW Kiel a furnizat marea surpriză a sezonului în handbalul masculin, învingând marți seara la Koln, în finala Final 4 a Ligii Campionilor, cu 33-28 (19-16), favorita Barcelona, despre care specialiștii afirmă că are cel mai puternic lot din lume la momentul actual.

THW Kiel și Barcelona s-au mai întâlnit în ultimul act al EHF Champions League și în urmă cu 10 și chiar cu 20 de ani, cele două împărțindu-și victoriile.

În 2010 nemții duceau trofeul acasă, pentru prima dată în istoria clubului, în noul format, dar în finala de marți favoriți cerți erau elevii lui Xavi Pascual, câștigătorii trofeului de 8 ori. Kiel și Barca aveau împreună 11 trofee, dar numai câte 2 de fiecare parte în noul format cu turneu Final 4.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

Filip Jicha, antrenorul de azi al germanilor, a fost golgheterul lui Kiel în finala din 2010, când a marcat 11 goluri, el câștigând apoi trofeul ca jucător și în 2012. Un jucător aflat marți în teren, care a jucat și acum 10 ani, a fost islandezul Aron Palmarsson. Acesta a adunat 9 prezențe în finale de CL și a câștigat primele sale două trofee cu Kiel, evoluând însă marți seara pentru Barca, cu care putea să câștige a treia oară.

THW Kiel a furnizat surpriza turneului, având mai mulți jucători absenți. Din cei 16 jucători din lot, doar 10 au jucat efectiv. Tânărul antrenor (38 ani) Filip Jicha, aflat la prima experiență la o echipă de top, i-a dat o lecție mult mai experimentatului Xavier Pascual. Acesta din urmă, cu o victorie, ar fi putut intra într-un cerc select de antrenori care au câștigat de trei ori trofeul Champions League.

Nemții au condus practic tot meciul și, chiar dacă spaniolii au reușit în mai multe rânduri să refacă ecarturi de 3-4 goluri, au fost învinși în cele din urmă cu 33-28 (19-16). Eroul germanilor a fost un alt jucător legendar, portarul danez Niklas Landin Jacobsen (32 ani), care avea deja în palmares câte un titlu european, mondial și olimpic cu naționala Danemarcei, doar trofeul CL lipsindu-i din vitrină. Acesta a făcut o repriză secundă excepțională, apărând 9 aruncări din cele 21 executate pe spațiul porții de către catalani. Landin confirmă astfel că merită titlul de Handbalistul Anului 2020, acordat de Federația Internațională de Handbal.

Golgheterii celor două echipe în acest meci au fost Niklas Ekberg (8 goluri), pentru THW Kiel și Aleix Gómez Abelló (10 goluri), pentru Barca. Ekberg devine astfel și golgheter al competiției, cu 85 de goluri. Hendrik Pekeler a fost desemnat MVP-ul turneului EHF Final 4 2020. Cehul Filip Jicha, este a treia persoană care reușește să câștige trofeul CL, atât ca jucător, cât și ca antrenor, după Talant Dujshebaev și Poberto Parrondo, dar este totodată primul care atinge această performanță cu aceeași echipă.

În finala mică, Paris Saint-Germain Handball a trecut de Telekom Veszprém HC cu 31-26 (14:11), adjudecându-și medaliile de bronz.