• Proiectele reformării competițiilor UEFA Champions League, Europa League și Europa Conference League au fost finalizate
  • UEFA precizează că schimbările făcute sunt concepute pentru a asigura viitorul pozitiv al fotbalului european
  • Reformele vin după o consultare extinsă în întreaga comunitate a fotbalului european

Proiectele reformării competițiilor UEFA Champions League, Europa League și Europa Conference League au fost finalizate după doi ani de consultări. Comitetul executiv UEFA a aprobat luni un nou format pentru competițiile intercluburi începând cu sezonul 2024/25.

Reformele vin după o consultare extinsă în întreaga comunitate a fotbalului european, se spune în comunicatul dat publicității de UEFA.

Aceste reforme au primit sprijinul unanim din partea Consiliului Asociației Cluburilor Europene și a Comitetului UEFA pentru competiții.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC

În continuare, UEFA precizează că schimbările făcute sunt concepute pentru a asigura viitorul pozitiv al fotbalului european la fiecare nivel și pentru a satisface nevoile de evoluție ale tuturor părților interesate. Confirmând fără echivoc angajamentul comun față de principiul competiției deschise și al meritelor sportive pe întreg continentul, scopul comun a fost și susținerea ligilor interne.

Comentând noul format, președintele UEFA Aleksander Čeferin a spus:

„Acest nou format susține statutul și viitorul jocului în întreaga Europă. Păstrează principiul conform căruia performanța internă ar trebui să fie cheia calificării și reconfirmă principiile solidarității chiar prin joc și ale competiției deschise”.

„Acest format evoluat va menține în continuare visul oricărei echipe din Europa de a participa la UEFA Champions League datorită rezultatelor obținute pe teren și va permite viabilitate pe termen lung, prosperitate și creștere pentru toată lumea din fotbalul european, nu doar pentru un mic cartel, auto-selectat”.

„Fotbalul este o comoară socială și culturală, îmbogățită cu valori, tradiții și emoții împărtășite pe continentul nostru. În calitate de organ de conducere și administratori responsabili ai jocului european, rolul UEFA este de a proteja această moștenire, conducând în același timp dezvoltarea viitoare pozitivă a fotbalului în Europa, pentru asociații naționale, ligi, cluburi, jucători și fani de la toate nivelurile. De aceea am avut un proces amplu de consultare în ultimii doi ani, care a dus la susținerea unanimă a propunerii noastre și suntem convinși că aceste reforme ating aceste obiective”.

În același timp, UEFA și-a reafirmat angajamentul financiar puternic față de întregul fotbal european și declară că va iniția măsuri pentru a se asigura că o solidaritate financiară mai mare va fi oferită unui spectru mai larg de cluburi care nu participă la competițiile cluburilor UEFA. Acest lucru va întări bazele solide pe care este construit jocul în Europa.

UEFA va deschide, de asemenea, un dialog cu toate părțile interesate relevante în vederea propunerii de garanții și protecție pentru sănătatea jucătorilor la toate competițiile de la toate nivelurile.