• Stația de metrou Ștefan cel Mare e de astăzi plină de culoare și de emoție. Strălucește cu lumina eternă a lui Ivan Patzaichin.
  • Cel mai decorat bărbat din istoria României la Jocurile Olimpice este de acum comemorat printr-un mural pe peretele stației de metrou de lângă baza sportivă a clubului pentru care a scris istorie.
  • Printre lacrimi și picături de culoare, membri familiei marelui Ivan au privit pictura cu un nod în gât și și-au amintit de viața unuia dintre cei mai mari kaiaciști din toate timpurile.

„Tatăl meu a fost un mare iubitor de artă în general. Și sunt absolut convinsă că i-ar fi plăcut. Singurul lucru care poate l-ar fi stânjenit ar fi fost faptul că e vorba despre el. El este personajul central și nu îi plăcea să fie sub lumina reflectoarelor”, spune Ivona Beatrice Patzaichin-Rus, fiica marelui sportiv.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Muralul a fost realizat de Obie Platon, care și-a dorit prin simbolistica lui să surprindă perseverența și ambiția de care a dat dovadă Ivan Patzaichin în cariera lui, dar și trecerea sa în eternitate. Opera e parte dintr-o inițiativă a Metrorex de a aduce la viață stațiile de metrou din București, prin culoare.

„Ne așteptăm ca turiștii să vină și să facă poze, poate cei care nu îl cunosc să fie interesați de domnul Ivan Patzaichin și să pună întrebări, să afle practic istoria acestui erou”, spune Ștefan Paraschiv, director general Metrorex.

Ivan Patzaichin și-a lăsat numele întipărit pe cartea sportului mondial cu litere de aur. Iar acum, muralul, adus ca un omagiu lui, servește drept semn de carte pentru toți care își doresc să își amintească de capitolul scris de Ivan cu pagaia ruptă.

„Generațiile de oameni care vor trece prin această stație să-și aducă aminte în fiecare zi despre faptul că orice fel de succes este rezultatul unei munci statornice și îndelungate”, crede istoricul de artă Mariana Dragu.