- Asigurați-vă că urmăriți cerul în ultima dimineață a lunii mai, pentru cea mai mare ploaie de meteoriți din ultimul secol.
- Dacă previziunile specialiștilor se adeveresc, s-ar putea să asistăm la o explozie de meteoriți extrem de rară, care va depăși 1000 de meteori pe oră.
- Cu toate acestea, punctează Universe Today, sunt la fel de mari șanse să nu asistăm la nimic: „Bine ați venit în lumea minunată a predicțiilor și prognozelor ploii de meteoriți”.
Asigurați-vă că urmăriți cerul în ultima dimineață a lunii mai, pentru cea mai mare ploaie de meteoriți din ultimul secol.
Povestea începe cu descoperirea cometei periodice 73P/Schwassmann-Wachmann 3 în 1930, de către Observatorul din Hamburg, pe scurt „Comet 73P”. Astronomii Arthur Wachmann și Carl Schwassmann au surprins această cometă pe plăci de sticlă ca obiect cu magnitudinea de +9,5, mișcându-se prin constelația Hercule.
Oamenii de știință au realizat că existau șanse mari ca această cometă să fie urmărită cu ochiul liber la trecerea sa din 31 mai 1930 la 0,062 unități astronomice (AU) (9,2 milioane km) de Pământ.
Dar acest lucru nu s-a întâmplat, deoarece Cometa 73P a depășit doar +7a magnitudine și nu a fost vizibilă niciodată cu ochiul liber. În mod bizar, astronomul George Van Biesbroeck a remarcat că această cometă părea să fie „în formă de fus”, văzută prin refractorul gigant de 40 de inci de la Observatorul Yerkes – poate prima dată când oamenii au văzut nucleul de 1,3 km al unei comete.
După ce cometa 73P s-a „retras”, nu s-au știut prea multe despre ea până în 1995, când a crescut dramatic în luminozitate. Această creștere de 400 de ori a fost cu atât mai dramatică, în condițiile în care cometa se afla de fapt la peste 1,3 UA de Pământ în acel moment.
Observațiile de la Observatorul European de Sud au surprins patru fragmente separate pentru ceea ce a fost odată cometa 73P; observațiile ulterioare efectuate de Hubble și telescopul spațial Spitzer în infraroșu târziu în 2006 au adăugat alte zeci.
Când cometele călătoresc aproape de Soare, ele depun fluxuri de reziduuri de praf vărsate în timpul trecerii lor interioare în sistemul solar. Dacă se întâmplă că o planetă să se afle în calea cometei (cum ar fi Pământul), are loc o ploaie de meteoriți. Meteorii Perseide sunt cel mai obișnuit exemplu anual de ploaie de meteoriți, care provin de la cometa 109P/Swift-Tuttle și, respectiv, „rock-cometa” 3200 Phaethon.
Aflați în 2022, modelele arată că lucrurile ar putea deveni interesante pentru specialiști la finele lunii mai. Cometa 73P depune un curent cunoscut sub numele de meteori Tau Herculid.
În majoritatea anilor, Herculidele Tau nu sunt ușor de privit. Cu toate acestea, în 2022, lucrurile ar putea deveni interesante, deoarece Pământul urmează să traverseze câteva fluxuri cheie stabilite de Cometa 73P.
Data și ora cheie pentru a urmări o posibilă izbucnire a ploii de meteoriți ar fi în dimineața zilei de marți, 31 mai, în jurul orei 5:00, Ora Universală sau 1:00 AM, Ora Estului EDT, sau 8:00 dimineața, ora României.
Herculidele Tau sunt o „ploaie lentă” cu o viteză de intrare de 16 km/secundă, astfel că ploaia va fi lentă și impunătoare. „O ploaie de meteoriți care se apropie de o mie de meteori pe oră este o priveliște de neuitat”, au transmis specialiștii.
Cu toate acestea, priveliștea minunată nu este o certitudine, anunță specialiștii, însă toți ochii vor fi ațintiți spre cer la data amintită.