• Pe 14 mai 1981, Dumitru Prunariu pornea în călătoria în Cosmos care avea să dureze 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute.
  • Dumitru Prunariu: „Aceasta este casa noastră a tuturor și trebuie să avem grijă casă.”
  • Cosmonautul a fost primul român în spațiu și singurul.

Azi se împlinesc 41 de ani de când România a trimis un om printre stele. Pe 14 mai 1981, Dumitru Prunariu pornea în călătoria în Cosmos care avea să dureze 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute.

Azi îți spune la Aleph News ce emoții a trăit, dar și cum arată planeta noastră privită de sus. „E frumoasă, unitară și fără intrigi. Intrigile nu se văd de sus: e casa noastră, a tuturor„. Nu ți-o spun eu. Ți-o spune primul și singurul român care a ajuns în spațiu.

Dumitru Prunariu: „Noi aici pe pământ, chiar zburând în atmosferă, nu avem cum să vedem planeta din exterior. De acolo, din cosmos, o vezi rotundă, o vezi unitară, o vezi fără granițe, o vezi fără intrigi, pentru că acelea nu se văd de acolo de sus. Și ți-ai dori ca atât de frumoasă să fie și după ce revii jos pe Pământ. Aceasta este casa noastră a tuturor și trebuie să avem grijă casă.”

Ce a simțit Dumitru Prunariu în acea zi de 14 mai 1981? Emoție, dorință și puțină teamă. Dar entuziasm cât nu se poate explica în cuvinte. Dorința de a afla mai mult, dorința de a ajunge sus, a fost mult mai mare decât emoția și teama de a se urca în nava de 300 de tone. În 9 minute, nava l-a aruncat pe o orbită circumterestră.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Dumitru Prunariu a fost primul român în spațiu și singurul

„A fost o zi extraordinară. Mult mai multe emoții am avut cu o zi înainte de a fi lansat în Cosmos, atunci când aveam timp să mă gândesc ce va putea urma a doua zi. Să-mi treacă prin cap și gânduri frumoase, dar și gânduri negre. S-au întâmplat și multe accidente în domeniul cosmonauticii, este un domeniu indiscutabil riscant, dar în același timp un domeniu foarte incitant și care m-a stimulat mult în a căuta să aflu ce se află dincolo de atmosfera terestră„, a spus cosmonautul.

Odată cu acest zbor de la care se împlinesc 41 de ani, s-a deschis un capitol nou în istoria cosmonauticii românești, dar și internaționale. Iar dacă te-ai gândit că vreodată vei trăi pe Marte, trebuie să auzi ce are de spus Dumitru Prunariu.

„Chiar dacă vom zbura spre Lună, spre Marte, acolo vom putea forma baze umane, dar unde echipajele se vor schimba permanent. Vrând-nevrând vom reveni pe pământ și ni-l dorim mai frumos, mai curat și să îl păstrăm și pentru cei care vor veni după noi„.