• Pe 14 iunie, iubitorii de stele se pot bucura de o lună mai mare decât cea obișnuită, deoarece va apărea o superlună – a doua din acest an.
  • O superlună are loc atunci când o lună plină ajunge la perigeu.
  • De obicei, există 12-13 luni pline în fiecare an, totuși, o superlună este încă rară, deoarece nu fiecare lună plină este o superlună din cauza orientării orbitei lunii.

Pe 14 iunie, iubitorii de stele se pot bucura de o lună mai mare decât cea obișnuită, deoarece va apărea o superlună – a doua din acest an.

Pentru telespectatorii din China, se așteaptă ca superluna să fie a doua cea mai mare din an, o alta mai mare fiind anticipată pe 14 iulie. Luna plină va avea loc la ora 19:52, ora Beijingului. Aceasta este cu aproximativ 12 ore înainte de perigeul lunar, când Luna este cel mai aproape de Pământ pe orbita sa. Intervalul scurt dintre luna plină și perigeu este o condiție favorabilă pentru ca luna să pară mai mare.

O superlună are loc atunci când o lună plină ajunge la perigeu. De obicei, există 12-13 luni pline în fiecare an, totuși, o superlună este încă rară, deoarece nu fiecare lună plină este o superlună din cauza orientării orbitei lunii.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Orbita Lunii în jurul Pământului este eliptică, nu perfect circulară. Distanța dintre Pământ și Lună poate varia, potrivit CGTN.

Luna are nevoie de puțin peste 27 de zile pentru a orbita Pământul pe o traiectorie eliptică – de la punctul cel mai îndepărtat de Pământ, la apogeu, până la cel mai apropiat, la perigeu.

Atunci când centrul Lunii se află la aproximativ 363.300 de kilometri de centrul Pământului, se numește lună plină la perigeu, cunoscută pe scară largă sub numele de „superlună”. Fenomenul opus se numește lună plină la apogeu, supranumită „microlună”, atunci când Luna se află la aproximativ 405.500 de kilometri de Pământ.

O superlună poate părea cu până la 14% mai mare și cu 30% mai strălucitoare decât atunci când se află la cea mai mare distanță de Pământ. Dar pentru majoritatea observatorilor ocazionali, s-ar putea să nu existe o diferență prea mare atunci când se uită spre cer fără o comparație laterală. Dar fotografia poate ajuta la înregistrarea schimbărilor în mărimea Lunii.

O superlună este, de asemenea, cu aproximativ 7% mai mare și cu 15% mai strălucitoare decât o lună plină obișnuită.