• O fosilă de Meraxes gigas, așa cum a fost numit noul dinozaur, a fost găsită în ceea ce este acum regiunea nordică a Patagoniei din Argentina.
  • Carnivorul face parte din grupul de dinozauri Carcharodontosauridae, care a trăit în perioada Cretacicului, în urmă cu 145 până la 66 de milioane de ani, potrivit studiului.
  • În ultimii 30 de ani au fost descoperite o mulțime de fosile de Carcharodontosauridae, dar se știau puține lucruri despre craniul, antebrațele sau picioarele lor.

Paleontologii argentinieni au descoperit o nouă specie de dinozaur, cu brațe disproporționat de scurte, precum cele ale Tyrannosaurus rex, potrivit CNN.

O fosilă de Meraxes gigas, așa cum a fost numit noul dinozaur, a fost găsită în ceea ce este acum regiunea nordică a Patagoniei din Argentina, dezvăluind că această creatură avea 11 metri lungime și cântărea mai mult de patru tone, potrivit unui studiu publicat joi în revista Current Biology.

La acea vreme, zona ar fi fost caldă și umedă, cu multe cursuri de apă și vegetație, inclusiv copaci mari, a declarat pentru CNN Juan Canale, responsabilul proiectului la Muzeul Paleontologic Ernesto Bachmann din Neuquén, Argentina.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Carnivorul face parte din grupul de dinozauri Carcharodontosauridae, care a trăit în perioada Cretacicului, în urmă cu 145 până la 66 de milioane de ani, potrivit studiului.

Prima fosilă aproape completă

În ultimii 30 de ani au fost descoperite o mulțime de fosile de Carcharodontosauridae, dar se știau puține lucruri despre craniul, antebrațele sau picioarele lor.

Acest lucru s-a schimbat odată cu descoperirea lui M-gigas, datorită fosilei remarcabil de complete.
„Pentru prima dată știm, cu multe detalii, despre anumite părți ale anatomiei acestor dinozauri carnivori uriași”, a declarat Canale.

Cercetătorii au găsit un membru anterior aproape complet, ceea ce le-a permis să concluzioneze că M-gigas avea brațe mici pentru un dinozaur atât de mare, o trăsătură fizică comună cu T-rex care i-a nedumerit mult timp pe paleontologi.

De asemenea, au găsit un craniu și un picior aproape complete, ceea ce le-a permis să facă lumină asupra modului în care a evoluat acest grup de dinozauri, a spus Canale, explicând că a existat o tendință spre corpuri de dimensiuni mai mari, cranii mai mari și brațe mai mici în proporție cu corpul.

Ce au descoperit cercetătorii

Fosila a fost găsită în Formațiunea Huincul, unde, potrivit studiului, au fost găsite rămășițe ale unuia dintre cele mai mari animale terestre cunoscute din toate timpurile, Argentinosaurus huinculensis, care datează din aceeași perioadă ca și fosila M-gigas.

De asemenea, se știe că în zonă au trăit și alți dinozauri carnivori, deși mai mici decât M-gigas, precum și alte specii de erbivore cu gât lung.

Canale a declarat că, în general, este foarte dificil de stabilit ce mâncau dinozaurii, dar dinții desprinși găsiți în siturile de excavare unde au fost descoperite fosile de dinozauri erbivori au fost potriviți cu dinozauri carnivori.

Acest lucru înseamnă că putem spune că M-gigas ar fi prădat, cel puțin în parte, acești ierbivori cu gât lung, cum ar fi Argentinosaurus huinculensis, a adăugat el.

„Nu este o coincidență faptul că dinozaurii erbivori giganți și dinozaurii carnivori giganți au trăit în aceleași medii”, a spus Canale, care a explicat că, în timp ce erbivorele au evoluat cu corpuri mai mari ca formă de apărare, carnivorele au făcut la fel pentru a putea să le prădeze.

T-rex și M-gigas, doi dinozauri diferiți

Dar echipa spune că M-gigas a evoluat separat de T-rex și a dispărut cu aproape 20 de milioane de ani înainte ca T-rex să fi pășit pe Pământ.

Canale a spus că, deși cei doi dinozauri aveau amândoi capete mari și brațe mici, structura lor osoasă este foarte diferită. „Nu există o relație directă”, a spus Canale.

Strămoșii lui M-gigas aveau brațe mai lungi și capete mai mici, iar brațele lor ar fi fost importante la vânătoare, a spus Canale, dar acest lucru s-a schimbat în timp.

Cercetări anterioare au constatat că specii de dinozauri precum M-gigas și T-rex au dezvoltat brațe mai mici pe măsură ce capetele lor au devenit mai mari.

Acest lucru arată că brațele nu erau folosite pentru vânătoare, iar în schimb își foloseau capul pentru a-și ucide prada, a spus Canale.Cu toate acestea, fosila arată că, deși brațele erau scurte, erau musculoase, iar mușchii pieptului erau, de asemenea, bine dezvoltați, a spus Canale.

„Acest lucru nu este în concordanță cu o extremitate care nu are nicio funcție”, a spus el, adăugând că acestea ar fi putut fi folosite pentru a ajuta la ridicarea de pe podea sau ca sprijin pe femelă în timpul împerecherii. Cercetătorii nu știu dacă această fosilă a aparținut unui dinozaur mascul sau femelă.

De asemenea, echipa a descoperit că M-gigas avea pe craniu ornamentații precum creste, șanțuri, protuberanțe și mici coarne, care erau probabil folosite pentru a atrage potențiali parteneri.