• Călătoria Icebergului A68 a început în Antarctica în anul 2017, iar la începutul anului 2021 a luat sfârșit.
  • La început, A68 avea o grosime medie de 235m.
  • Acesta acoperea o suprafață de aproape 6.000 km pătrați (2.300 mile pătrați) când s-a eliberat din Antarctica.

A luat sfârșit călătoria icebergului A68, denumit „Megaberg“. Monstrul iceberg A68 arunca peste 1,5 miliarde de tone de apă dulce în ocean în fiecare zi, la apogeul topirii sale, adică aproximativ 150 de ori cantitatea de apă folosită zilnic de toți cetățenii Regatului Unit.

A68 a fost, pentru o scurtă perioadă, cel mai mare iceberg din lume, și acoperea o suprafață de aproape 6.000 km pătrați (2.300 mile pătrate) când s-a eliberat din Antarctica în 2017, dar până la începutul lui 2021, a dispărut. Mai exact un trilion de tone de gheață, au dispărut.

Călătoria și analiza icebergului A68

„Megaberg“ se afla în bariera de gheață Larsen-C, în iulie 2017, iar pe 1 februarie 2021 a ajuns până în Georgia de Sud. Cercetătorii sunt în prezent ocupați să încerce să evalueze impactul pe care A68 l-a avut asupra mediului.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

O echipă condusă de Universitatea Leeds a analizat toate datele din satelit pentru a calcula dimensiunile în schimbare ale icebergului pe măsură ce s-a mutat la nord de la Continentul Alb, prin Oceanul de Sud și în sus în Atlanticul de Sud.

Acest lucru a permis grupului să evalueze ratele de topire diferite pe parcursul existenței de trei ani și jumătate a megabergului.

Una dintre perioadele cheie, evident, a fost spre sfârșit, când A68 se apropia de climele mai calde ale Teritoriului Britanic de peste mări din Georgia de Sud.

Pentru o perioadă, cercetătorii s-au temut că blocul uriaș s-ar putea afunda în zonele puțin adânci din jur, blocând rutele de hrană a milioane de pinguini, foci și balene, dar acest lucru nu s-a întâmplat niciodată, deoarece A68 a pierdut suficientă adâncime a chilei pentru a rămâne pe linia de plutire.

sursă foto – Hepta

„Se pare că a atins pentru scurt timp platforma continentală. Atunci icebergul a luat o întorsătură și am văzut o mică bucată desprinsă. Dar nu a fost suficient pentru a împământa A68″, a declarat doctorul Anne Braakmann-Folgmann de la Leeds pentru BBC News.

„Și cred că puteți vedea de ce în estimările de grosime”, a adăugat coautorul profesor Andrew Shepherd. „În acea etapă, chila icebergului era de 141 m, în medie, iar hărțile batimetriei (adâncime) din zonă au arătat 150 m. A fost o chemare aproape în cele din urmă”.

Până în aprilie 2021, A68 se sparse în nenumărate fragmente mici care nu puteau fi urmărite. Dar impactul asupra ecosistemului său va fi durat mult mai mult, conform BBC News.

Descoperiri realizate în urma analizei

Acum se recunoaște că icebergurile gigantice tabulare sau cu vârf plat au o influență considerabilă oriunde se plimbă. Aporturile lor de apă dulce vor modifica curenții locali, iar tot fierul, alte minerale și chiar materia organică colectate de-a lungul vieții lor și aruncate ulterior în ocean vor însămânța producția biologică.

British Antarctic Survey a reușit să plaseze niște planoare robotizate în vecinătatea A68 pentru a monitoriza condițiile înainte ca masa de gheață să se irosească complet.

„Credem că există un semnal foarte puternic în schimbarea florei speciilor de fitoplancton din jurul A68 și, de asemenea, în depunerea efectivă a materialului în părțile mai adânci ale oceanului. Senzorul de particule de pe planor capta niște semnale foarte puternice de depunere, venind din iceberg”, a spus profesorul de oceanograf biologic Geraint Tarling, pentru BBC News.

Detalii despre schimbarea formei A68 și fluxurile de apă dulce le puteți găsi într-o lucrare publicată în revista Remote Sensing of Environment.