Agenția Spațială Europeană face eclipsă artificială de soare

Ce se întâmplă dacă oamenii ar prelua controlul asupra eclipselor de soare?

Este ceea ce pare să dorească Agenția Spațială Europeană, cu viitoarea sa misiune care a fost concepută pentru a crea eclipse totale de soare la cerere.

În ce constă această misiune?

ESA va lansa în curând robotul Proba-3 cu misiunea de a duce o pereche de sateliți în formație apropiată pe orbita staționară în jurul Pământului. Aceștia vor fi echipați cu lasere și senzori de lumină, una dintre sonde blocând vederea Soarelui de pe cealaltă ambarcațiune.

Cu această tehnologie, ESA va avea capacitatea de a crea eclipse de soare care durează câteva ore, timp suficient pentru a studia fenomenul.

Ce se așteaptă oamenii de știință să descopere cu această experiență?

Agenția Spațială Europeană spune că observarea acestor eclipse va revoluționa studiul soarelui și înțelegerea modului în care acesta poate perturba liniile electrice, sateliții GPS și alte tehnologii bazate pe Pământ.

Misiunea cu robotul Proba-3 va fi un pionier în contextul altor zboruri spațiale de antrenament care ar putea transforma studiile undelor gravitaționale, exoplanetelor și găurilor negre.

Este o tehnologie extraordinar de promițătoare”, a spus fizicianul solar Francisco Diego de la University College London, care a menționat că s-a lucrat la planificarea acestei misiuni aproape un deceniu.

Exit mobile version