• Asteroidul Apophis, descoperit în anul 2004, se va întoarce aproape de Pământ în 13 aprilie 2029 şi va fi observat cu ochiul liber din anumite regiuni de pe glob.
  • Asteroidul diametru de 370 de metri are un risc de 2% să lovească Pământul, iar specialiștii de la NASA vorbesc despre șanse aproape nule să o facă în următoarea sută de ani.
  • NASA a trimis în spațiu sonda OSIRIS-APEX, tocmai pentru a explora marele asteroid în următorii zece ani și pentru a vedea ce traiectorie va avea pe viitor.

Asteroidul Apophis, descoperit în anul 2004, se va întoarce aproape de Pământ în 13 aprilie 2029 şi va fi observat cu ochiul liber din anumite regiuni de pe glob. Cu toate acestea, NASA dă asigurări că Pământul este ferit de acest asteroid pentru cel puțin 100 de ani. Asteroidul care a trecut pe lângă Terra în 6 martie 2021, se va apropia din nou de planeta noastră în 2068.

Reprezentanții Observatorului Astronomic Galați au vorbit despre pericolul pe care l-ar putea reprezenta Apophis, conform descoperă.ro.

„Asteroidul (99942) Apophis face parte din categoria asteroizilor potențial periculoși aceștia fiind numiți și Potentially Hazardous Asteroids (PHAs). Un asteroid se numește potențial periculos dacă îndeplinește în același timp două condiții. Prima condiție este ca distanța minimă între orbita asteroidului și orbita Pământului să fie mai mică de 7,5 milioane de km, ceea ce înseamnă aproximativ 19,5 distanțe Pământ-Lună, iar a doua condiție este ca diametrul asteroidului să fie mai mare de 140 de metri”, au anunțat reprezentanții Observatorului Astronomic din Galați.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Pentru cei panicați, NASA a avut recent un mesaj de liniștire a situației: „Pământul este ferit de asteroidul Apophis timp de peste 100 de ani”. Ce va fi mai apoi, doar strănepoții noștri vor putea decide.

Potrivit studiilor NASA, după descoperirea sa în 2004, asteroidul 99942 Apophis a fost identificat drept unul dintre cei mai periculoși asteroizi care ar putea lovi Pământul. Cu toate acestea, evaluarea impactului s-a schimbat pe măsură ce astronomii au urmărit Apophis și orbita lui a devenit mai bine determinată.

Acum, rezultatele unei noi campanii de observare radar combinate cu o analiză precisă a orbitei i-au ajutat pe astronomi să concluzioneze că nu există niciun risc ca Apophis să ne afecteze planeta timp de cel puțin un secol.

Estimată la o lungime de aproximativ 1.100 de picioare (340 de metri), Apophis a câștigat rapid notorietate ca asteroid care ar putea reprezenta o amenințare serioasă pentru Pământ, atunci când astronomii au prezis că se va apropia inconfortabil de mult în 2029. Datorită observațiilor suplimentare ale obiectului apropiat Pământului ( NEO), riscul unui impact în 2029 a fost ulterior exclus, la fel ca și riscul potențial de impact prezentat de o altă abordare apropiată în 2036. Până în această lună, însă, a rămas o șansă mică de impact în 2068.

„Un impact în 2068 nu mai este în domeniul posibilității, iar calculele noastre nu arată niciun risc de impact pentru cel puțin următorii 100 de ani”, a declarat Davide Farnocchia de la Centrul NASA pentru Studii de Obiecte Apropiate de Pământ (CNEOS).

 „Cu sprijinul observațiilor optice recente și al observațiilor radar suplimentare, incertitudinea de pe orbita lui Apophis s-a prăbușit de la sute de kilometri la doar o mână de kilometri atunci când a fost proiectată până în 2029. Această cunoaștere mult îmbunătățită a poziției sale în 2029 oferă mai multă certitudine asupra sa. mișcare viitoare, așa că acum putem elimina Apophis din lista de riscuri”, a completat expertul.