• Sam Altman a investit 180 de milioane de dolari în Retro Biosciences, o companie care își propune să întârzie moartea cu 10 ani.
  • Interesul lui Altman pentru cercetarea longevității datează de cel puțin opt ani, potrivit MIT Technology Review.
  • Asta după ce a auzit de o cercetare care a întinerit șoareci bătrâni prin coaserea lor împreună cu șoareci tineri.

Sam Altman, directorul executiv al OpenAI, a revoluționat deja lumea internetului cu ChatGPT, dar acum și-a propus un alt obiectiv, legat de sănătate: să sfideze moartea. După cum relatează Business Insider, Altman a investit 180 de milioane de dolari (169 de milioane de euro) într-un start-up biotehnologic numit Retro Biosciences.

Retro Biosciences a fost lansată în aprilie 2022. Scopul său este de a întârzia moartea prin conceperea unor metode de prevenire a mai multor boli. Misiunea noastră este de a crește durata de viață sănătoasă a oamenilor cu zece ani. Aceasta va fi o provocare majoră și va necesita resurse substanțiale”, se arată pe site-ul Retro Biosciences.

Suntem norocoși să avem o finanțare inițială de 180 de milioane de dolari, care ne va permite să trecem prin primele dovezi de concept și să asigurăm funcționarea companiei pentru acest deceniu”, adaugă acesta.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Altman a declarat că speră să folosească într-o bună zi terapiile Retro Biosciences. El a spus că regimul său actual de longevitate constă în administrarea de metformină, un medicament pentru diabet, și în încercarea de a „mânca sănătos” și de a dormi suficient”. Retro Biosciences este condusă de omul de știință Joe Betts-LaCroix, unul dintre asociații lui Altman încă de pe vremea când acesta lucra la incubatorul de start-up-uri Y Combinator. Altman a condus Y Combinator din 2014 până în 2019, iar acum își petrece cea mai mare parte a timpului la OpenAI.

Cei doi au discutat despre reprogramarea celulară și despre înființarea unei companii în jurul biologiei îmbătrânirii, a declarat Betts-LaCroix, iar Altman s-a oferit să o finanțeze.

Potrivit MIT Technology Review, Altman este interesat de metodele anti-îmbătrânire de ani de zile. În urmă cu aproximativ opt ani, Altman a început să cerceteze cercetarea „sângelui tânăr”. În acest experiment, cercetătorii de la Universitatea Harvard au cusut pielea șoarecilor bătrâni și tinerilor împreună, astfel încât sistemele lor sanguine să fie combinate – și au descoperit că mușchii și creierul șoarecilor bătrâni ar putea fi parțial întineriți.

Altman a declarat pentru MIT Technology Review că succesul acestui experiment a fost ceva la care „nu se aștepta”. „Poate că există un secret aici care va fi mai ușor de găsit decât credem”, a spus Altman despre tehnologia anti-îmbătrânire. Betts-LaCroix a declarat pentru MIT Technology Review că înainte de a începe Retro Biosciences, el și Altman au discutat despre un alt proiect legat de longevitate. Aceasta s-a bazat pe munca cercetătorilor de la UC Berkeley, care au descoperit în 2020 că diluarea plasmei sanguine a șoarecilor bătrâni ar putea avea și un efect de întinerire .