Antropolog: „În mod ironic, rușii se consideră victime”

Invazia Rusiei în Ucraina a indignat oamenii din Occident, dar care a fost reacția rușilor obișnuiți? Inițial, a fost șoc și neîncredere, spune antropologul Jeremy Morris. Acum, mulți încă neagă ceea ce se întâmplă, dar nu ar fi corect să spunem că există un sprijin activ și entuziast pentru război, susține el.

Morris, profesor la Universitatea Aarhus din Danemarca, studiază cultura rusă de zeci de ani. El a rămas în țară până în noiembrie anul trecut și rămâne în contact cu informatorii săi, împărtășind pe blogul său părerile sale despre modul în care rușii obișnuiți se raportează la acțiunile guvernului lor.

Vorbesc cu rușii în fiecare zi. Sunt un antropolog al Rusiei, așa că treaba mea este să vorbesc cu toate tipurile de ruși din toate mediile, nu doar din Moscova sau Sankt Petersburg„, spune el.

Într-un interviu acordat LRT.lt, Morris discută despre amploarea sprijinului și opoziției rușilor față de război, despre efectele probabile ale sancțiunilor occidentale și despre cât de realistă este o revoltă în rândul maselor sau al elitelor.

Care a fost reacția inițială a rușilor când a început războiul?

Cred că reacția inițială poate fi rezumată la șoc și neîncredere. Putem observa că, deși propaganda de stat rusă i-a pregătit pe ruși pentru un fel de confruntare cu Occidentul și a prezentat Ucraina și pe ucraineni într-un mod foarte negativ, este clar că nimeni, nici măcar mulți membri ai elitei, nu se aștepta la un război.

Cum s-au schimbat reacțiile ulterior?

Cred că ne aflăm încă într-o perioadă în care mulți oameni nu pot procesa cu adevărat ceea ce s-a întâmplat, deoarece este încă atât de departe de realitatea cu care se obișnuiseră. Este, de asemenea, important de spus că războiul din Donbass, care continuă din 2014, nu este cu adevărat, cred, pe radarul multor ruși obișnuiți. A fost un conflict oribil care a ucis multe mii de oameni, dar a fost încă ceva îndepărtat în mintea multor ruși. Acesta, desigur, este un lucru rău, dar am putea spune că pentru ei, conflictul din 2014 încoace a fost un pic ca și conflictul din Afganistan pentru americani. Ceva la care pur și simplu nu se puteau gândi în cea mai mare parte a timpului.

Așadar, situația s-a schimbat. Cred că suntem încă foarte șocați. Oamenii nu se pot împăca cu ceea ce se întâmplă, există multă negare”, a relatat antropologul.

Această minoritate semnificativă de suporteri, aceștia sunt cei care afișează pancarte cu „Z” și panglici de Sfântul Gheorghe? Cum reacționează ceilalți la astfel de manifestări?

Din nou, trebuie să fim atenți aici, pentru că, desigur, panglica Sfântului Gheorghe pentru oricine din afara Rusiei – în statele baltice, în Ucraina, în Occident – este un semn extrem de negativ, un simbol al agresiunii rusești. Dar, din păcate, în interiorul Rusiei nu există o conștientizare de sine a acestui lucru. Așadar, există oameni care ar putea afișa panglica Sfântului Gheorghe fără nicio legătură cu războiul din Ucraina.

Între timp, „Z” arată că ești un susținător activ al războiului. Putem spune că există, desigur, mulți oameni care susțin cu entuziasm campania militară a statului rus.

Au oamenii obișnuiți acces ușor la informații despre războiul din Ucraina? Văd ei aceleași imagini pe care le vedem și noi?

Se pare că presa rusă s-a schimbat puțin în urmă cu o săptămână sau două și a început să arate mai multe imagini. Putem spune că, chiar dacă rușii se uită doar la propria televiziune, văd imagini cu distrugerea Mariupol, de exemplu, și, într-o măsură mai mică, a Harkovului.

Dar cred că aceste imagini sunt foarte puternic curatoriate. Ele sunt însoțite de o explicație foarte atentă că aceste distrugeri sunt cauzate de armata ucraineană sau de batalionul Azov. Din păcate, dacă cineva se informează doar de la televiziunea rusă, va continua să creadă cu tărie că forțele armate rusești nu au făcut nimic rău.

Și asta este o mare problemă. Am vorbit ieri cu cineva care este o persoană perfect inteligentă și rezonabilă din orice alt punct de vedere, dar care crede că forțele rusești nu au făcut nimic greșit” a conchis Morris.

Exit mobile version