• Aproape un sfert din populația lumii este expusă riscului de inundații grave, iar țările sărace sunt în prima linie, relatează Agenția France-Presse, citând rezultatele unui studiu publicat în revista The World Flood Report. Raportul a fost publicat în New York Times.
  • Studiul a combinat informații privind riscul de inundații cauzate de râuri, precipitații și mări cu date de la Banca Mondială privind distribuția populației și sărăcia.
  • Potrivit cercetătorilor, aproximativ 12% din PIB-ul mondial în 2020 este concentrat în zonele de risc.

Aproape un sfert din populația lumii este expusă riscului de inundații grave, iar țările sărace sunt în prima linie, relatează Agenția France-Presse, citând rezultatele unui studiu publicat în revista The World Flood Report. Raportul a fost publicat în New York Times.

Rezultatele arată că aproximativ 1,81 miliarde de oameni, adică 23% din populația lumii, sunt direct expuși la inundații care au loc o dată la o sută de ani, cu adâncimi mai mari de 15 centimetri. Dintre aceștia, 780 de milioane trăiesc cu mai puțin de 5,50 dolari pe zi.

În Asia de Est și de Sud, inclusiv în China și India, 1,24 miliarde de oameni se confruntă cu această amenințare.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

 „Acest lucru prezintă riscuri majore pentru vieți și mijloace de trai, în special pentru populațiile cele mai vulnerabile”, se arată în studiu. Aproape 90 la sută din populația expusă riscului trăiește în țări sărace sau cu venituri medii.

Potrivit cercetătorilor, aproximativ 12% din PIB-ul mondial în 2020 este concentrat în zonele de risc. Aceștia avertizează că examinarea exclusiv a aspectului monetar poate duce la distorsiuni, deoarece atenția se concentrează asupra țărilor și centrelor economice bogate.

 „Țările cu venituri mici sunt expuse în mod disproporționat riscului de inundații și sunt mai vulnerabile la efecte catastrofale pe termen lung”, se arată în studiul realizat de Yun Rentschler de la Banca Mondială și colegii săi.

Acest studiu oferă prima evaluare globală a legăturii dintre expunerea la riscul de inundații și sărăcie”, notează Thomas McDermott de la Universitatea Națională din Galway, Irlanda, într-o publicație însoțitoare din Journal of Flood Research, într-un comentariu publicat în revista National News.

Cercetătorii avertizează, de asemenea, că schimbările climatice și urbanizarea prost planificată vor crește aceste riscuri în anii următori.

Inundații fără precedent au lovit China în iunie, iar peste 500 000 de persoane au fost strămutate preventiv. În aceeași lună, ploile musonice torențiale au făcut peste 100 de victime în Bangladesh și au provocat inundații care au pus în dificultate peste șapte milioane de oameni.

Oamenii de știință spun că schimbările climatice fac ca ploile abundente să devină mai frecvente și mai intense în întreaga lume.