• Numeroase statui au fost găsite printre morminte, inclusiv una reprezentând un bărbat și soția sa și mai mulți servitori.
  • Printre alte morminte descoperite se numără și unul aparținând lui Khnumdjedef, un inspector al oficialilor.
  • Mumia, a unui bărbat pe nume Hekashepes, se afla într-un sarcofag din calcar care fusese sigilat în mortar.

Egiptologii au descoperit un mormânt faraonic în apropiere de capitala Cairo care conține ceea ce ar putea fi cea mai veche și cea mai completă” mumie descoperită până acum în țară, a declarat joi șeful echipei de excavare.

Mumia, veche de 4.300 de ani, a fost găsită pe fundul unui puț de 15 metri, într-un grup de morminte din dinastiile a V-a și a VI-a, descoperite recent, în apropierea Piramidei în trepte de la Saqqara, a declarat Zahi Hawass, directorul echipei, pentru reporteri. Mumia, a unui bărbat pe nume Hekashepes, se afla într-un sarcofag din calcar care fusese sigilat în mortar.

Această mumie ar putea fi cea mai veche și cea mai completă mumie descoperită în Egipt până în prezent”, a declarat Hawass, unul dintre foștii miniștri ai antichităților din Egipt. Printre alte morminte descoperite se numără și unul aparținând lui Khnumdjedef, un inspector al oficialilor, un supraveghetor al nobililor și un preot în timpul domniei lui Unas, ultimul faraon al celei de-a cincea dinastii. Acesta era decorat cu scene din viața de zi cu zi.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
SE RĂCEȘTE VREMEA
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK

Un alt mormânt i-a aparținut lui Meri, păstrător al secretelor și asistent al marelui conducător al palatului”. Numeroase statui au fost găsite printre morminte, inclusiv una reprezentând un bărbat și soția sa și mai mulți servitori, se arată în comunicat.

Cercetătorii din Cairo au mai găsit o mumie, Băiatul de aur”, denumită în acest fel după ce au găsit cele 49 de amulete, care includ 21 de tipuri diferite și multe dintre ele din aur. Obiectele prețioase erau plasate pe sau în interiorul corpului pentru a pregăti băiatul mort pentru viața de Apoi. Scanările arată că cei care au pregătit trupul i-au dat și sandale pentru a-l ajuta să iasă din sicriu și să facă călătoria spre partea cealaltă.