- NASA a lansat Parker Solar Probe pentru a realiza cea mai apropiată misiune de Soare, având ca scop studierea misterioasei coroane solare și a vântului solar.
- Sonda va înfrunta temperaturi extreme de 1.400°C și radiații intense, fiind protejată de un scut special, și va atinge o viteză de 430.000 mph.
- Cercetătorii speră ca misiunea să adâncească înțelegerea fenomenelor solare și să ajute la protejarea Pământului de efectele dăunătoare ale acestora.
Parker Solar Probe, o misiune istorică a NASA, se apropie de Soare pentru a explora atmosfera sa exterioară, cunoscută sub numele de corona.
Advertisment
Lansați în 2018, cercetătorii din cadrul misiunii au reușit să aducă sonda la o distanță de 3,8 milioane de mile de Soare, un record absolut. În timp ce distanța față de Soare poate părea mare, în comparație cu distanța de 93 de milioane de mile de la Pământ, aceasta este o apropiere extrem de periculoasă, având în vedere temperaturile extrem de ridicate și radiațiile intense la care va fi expusă sonda. Misiunea este deosebit de riscantă, deoarece sonda va trebui să reziste unor temperaturi de 1.400°C și radiațiilor care ar putea deteriora electronica la bord, scrie BBC.
Scopul principal al misiunii este de a înțelege mai bine fenomenul misterioasei coroane solare, care este mult mai fierbinte decât suprafața Soarelui, și de a studia vântul solar care afectează Pământul, creând aurore și având efecte asupra sistemelor electrice și de comunicații. Cercetătorii doresc să afle cum se încălzește corona, deși se află la o distanță mai mare de Soare decât suprafața acestuia, un mister care a fascinat oamenii de știință timp de secole. De asemenea, studiul vântului solar poate ajuta la protejarea infrastructurii de pe Pământ de efectele dăunătoare ale activităților solare, un aspect esențial în viața cotidiană.
Recomandări
Deși Parker Solar Probe va rămâne fără comunicare cu Pământul pentru câteva zile, echipa de cercetători speră ca sonda să supraviețuiască acestui test extrem.
Semnalul de confirmare este așteptat pe 27 decembrie, iar echipa de la NASA este optimistă, deși îngrijorată de succesul misiunii. În acest context, dr. Nicola Fox, șefa departamentului de știință de la NASA, a menționat că echipa a proiectat sonda pentru a rezista condițiilor extreme ale misiunii.
Parker Solar Probe va ajunge să fie cel mai rapid obiect creat de om, deplasându-se cu o viteză impresionantă de 430.000 mph, echivalentul unui zbor de la Londra la New York în mai puțin de 30 de secunde.