• Anumiți pacienți cu astm sever găsesc puțină alinare de la inhalatorii lor în timpul unui atac de astm.
  • Acest lucru i-a nedumerit întotdeauna pe medici, dar noile cercetări par să fi rezolvat în sfârșit acest caz.
  • Autorii studiului raportează că persoanele cu cea mai severă formă de astm produc substanțe speciale în căile respiratorii în timpul atacurilor de astm care împiedică medicamentele să le ajute.

Anumiți pacienți cu astm sever găsesc puțină alinare de la inhalatorii lor în timpul unui atac de astm.
Acest lucru i-a nedumerit întotdeauna pe medici, dar noile cercetări par să fi rezolvat în sfârșit acest caz.

Autorii studiului de la Universitatea Rutgers raportează că persoanele cu cea mai severă formă de astm produc de fapt substanțe speciale în căile respiratorii în timpul atacurilor de astm care împiedică medicamentele să le ajute.

Potrivit echipei de cercetare, doi factori de creștere distincți se activează în căile respiratorii ale pacienților cu astm sever atunci când aceștia inhalează corticosteroizi. Factorii de creștere sunt substanțe naturale care stimulează proliferarea celulară. Corticosteroizii, între timp, sunt tratamentul standard de urgență pentru atacurile de astm.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Peste 25 de milioane de americani suferă de astm, iar între 5 și 10% dintre ei suferă de o formă severă de astm. În timp ce corticosteroizii sunt destul de fiabili pentru a diminua umflarea și iritarea căilor respiratorii ale persoanelor cu astm moderat, aceleași tratamente pot eșua în cazul pacienților cu astm sever în mijlocul unui atac.

Studiul a constatat că, atunci când acești pacienți cu astm sever inhalează corticosteroizi, se pare că, într-un fel, se întoarce împotriva lor, promovând secreția factorului de creștere a fibroblastelor (FGF) și a factorului de creștere a coloniilor de granulocite (G-CSF) în celulele care căptușesc căile respiratorii.

Credem că acest răspuns explică de ce pacienții cu astm sever nu răspund la o astfel de terapie convențională”, spune autorul studiului, Reynold Panettieri Jr., profesor de medicină la Rutgers Robert Wood Johnson Medical School și vicecancelar al departamentului de științe clinice și translaționale, într-un comunicat al universității.

Pacienți cu astm sever – ce se întâmplă cu genele lor?

Cercetătorii au colectat mostre de celule epiteliale ale căilor respiratorii bronșice (BAEC) expuse la corticosteroizi inhalați din trei grupuri: pacienți cu astm sever, pacienți cu astm moderat și voluntari sănătoși.

Apoi, echipa a efectuat o analiză genetică pentru a ajuta la stabilirea genelor care au fost activate” în BAEC. Aceasta a dus la descoperirea faptului că factorii de creștere FGF și G-CSF fuseseră exprimați doar în celulele pacienților cu astm sever.

Prof. Panettieri explică faptul că factorii de creștere ajută la reglarea multor procese celulare. În scenariul specific al unei persoane cu astm sever care suferă un atac de astm, această lucrare indică faptul că factorii de creștere din celulele care căptușesc căile respiratorii de legătură majore acționează pentru a inhiba corticosteroizii. Per ansamblu, studiul sugerează că diferite căi celulare sunt în joc atunci când vine vorba de celulele pacienților cu astm sever, în special celulele implicate în inflamație.

Aceste descoperiri ar putea deschide calea pentru un nou medicament care să fie mai capabil să ajute pacienții cu astm sever. Autorii studiului menționează că au efectuat un studiu suplimentar cu șoareci. Atunci când rozătoarele modificate genetic nu au putut secreta acei factori de creștere specifici, corticosteroizii s-au dovedit eficienți, inversând inflamația căilor respiratorii și stopând cicatrizarea țesuturilor.

Studiul nostru a scos la iveală un potențial mecanism care să explice de ce pacienții cu astm sever nu răspund la terapia convențională”, conchide profesorul Panettieri.

Dacă am putea descoperi noi abordări ale tratamentului care să afecteze direct acest mecanism, am putea fi capabili să restabilim o sensibilitate la steroizi și să îmbunătățim rezultatele.” Studiul este publicat în revista Science Translational Medicine.