• Astronomii au descoperit o planetă de dimensiuni similare cu Pământul, care ar putea fi locuibilă datorită temperaturii și atmosferei.
  • Wolf 1069 b este a șasea planetă cea mai apropiată ca masă de Pământ care a fost găsită în zona sa locuibilă.
  • Existența planetei a fost confirmată de o echipă de 50 de astronomi, după ce a fost descoperită de un telescop de la Observatorul Calar Alto din Spania, în cadrul studiului CARMENES.

Astronomii au descoperit o planetă de dimensiuni similare cu Pământul, care ar putea fi locuibilă datorită temperaturii și atmosferei. Planeta numită Wolf 1069 b, care orbitează în jurul unei stele pitice roșii, se află la o distanță relativ apropiată de Pământ, la 31 de ani lumină, în constelația Cygnus, și are o masă similară cu cea a Pământului.

Deși au fost descoperite peste 5.000 de exoplanete – în afara sistemului nostru solar – de la primele descoperiri din anii 1990, există doar câteva exoplanete care se află în zona locuibilă”. Aceasta este regiunea în care planeta se află suficient de aproape de Soare pentru ca apa să existe, dar nu atât de departe încât să fie prea rece. Iar Wolf 1069 b este a șasea planetă cea mai apropiată ca masă de Pământ care a fost găsită în zona sa locuibilă. De asemenea, se pare că și-a păstrat o mare parte din atmosferă, ceea ce ar putea fi punctul de plecare în căutarea unor substanțe chimice care ar putea fi indicatori de viață.

Existența planetei a fost confirmată de o echipă de 50 de astronomi, după ce a fost descoperită de un telescop de la Observatorul Calar Alto din Spania, în cadrul studiului CARMENES. Studiul a fost publicat în Astronomy & Astrophysics.

Recomandări

LASCONI INTRĂ ÎN TURUL 2
PARISUL LUMINAT
LE-O DĂM ÎN VOT!
CUVÂNTUL ZILEI
CINE ESTE CĂLIN GEORGESCU
CE SCRIE PRESA INTERNAȚIONALĂ

Când am analizat datele stelei Wolf 1069, am descoperit un semnal clar, de amplitudine mică, a ceea ce pare a fi o planetă cu o masă aproximativ egală cu cea a Pământului”, a declarat Diana Kossakowski, autoarea studiului, de la Institutul Max Planck pentru Astronomie.

Aceasta orbitează în jurul stelei într-un interval de 15,6 zile, la o distanță echivalentă cu o cincime din separarea dintre Pământ și Soare”.

Cercetarea Carmenes a urmărit timp de șapte ani planetele care orbitează în jurul a 324 de stele pitice roșii. Stelele pitice roșii sunt mai mici și, prin urmare, mai reci decât Soarele din sistemul nostru solar, dar reprezintă aproximativ 70% din stelele descoperite în Calea Lactee. Deși se pare că Wolf 1069 ar putea fi prea aproape de planeta sa natală, deoarece emite mai puține radiații, aceasta va fi mai rece și, prin urmare, ar putea fi încă locuibilă. Wolf 1069 b este acum bine plasată pentru a face investigații suplimentare privind condițiile biologice pentru a vedea dacă există posibilitatea existenței vieții, deși va fi un proces de lungă durată.

Probabil că va trebui să mai așteptăm încă zece ani pentru acest lucru”, a declarat Kossakowski. Deși este crucial să ne dezvoltăm facilitățile, având în vedere că majoritatea celor mai apropiate lumi potențial locuibile sunt detectate doar prin metoda vitezei radiale”.