• Jupiter ar trebui să aibă inele enorme precum Saturn, dar cei patru sateliți majori ai săi împiedică formarea lor.
  • Motivul pentru inelele absente de pe Jupiter este relativ simplu: lunile sale enorme împiedică formarea lor.
  • Inelele lui Saturn sunt alcătuite în mare parte din gheață, dintre care o parte ar putea proveni de la comete care sunt, de asemenea, compuse din gheață.

Jupiter ar trebui să aibă inele enorme precum Saturn, dar cei patru sateliți majori ai săi împiedică formarea lor.

Inelele lui Saturn sunt alcătuite în mare parte din gheață, dintre care o parte ar putea proveni de la comete care sunt, de asemenea, compuse din gheață.

„M-a preocupat mult timp de ce Jupiter nu are inele mari și uimitoare, ca cele ale lui Saturn”, a declarat astrofizicianul Stephen Kane, de la Universitatea din California, Riverside.

Recomandări

ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI

„Dacă Jupiter le-ar avea, acestea ne-ar părea și mai strălucitoare, deoarece planeta este mult mai aproape decât Saturn”.

Motivul pentru inelele absente de pe Jupiter este relativ simplu: lunile sale enorme împiedică formarea lor. Planeta are, de fapt, inele mai mici, la fel ca Neptun și Uranus, dar nu sunt la fel de însemnate ca cele ale lui Saturn și prin urmare, sunt greu de observat cu echipamentul obișnuit de observare a stelelor.

Cercetătorii au efectuat o simulare pe calculator atât a orbitelor lui Jupiter, cât și a celor patru sateliți principali care îl înconjoară: Io, Europa, Ganymede și Callisto.

„Am constatat că lunile galileene ale lui Jupiter, dintre care una este cea mai mare lună din sistemul nostru solar, ar distruge foarte repede orice inel mare care s-ar putea forma”, a declarat profesorul Kane. „Planetele masive formează sateliți masivi, ceea ce le împiedică să aibă inele substanțiale”. Ca atare, este puțin probabil ca Jupiter să fi avut vreodată inele în timpul vieții sale.

Inelele lui Jupiter sunt slab vizibile în imaginile recente publicate de telescopul spațial James Webb, care a dezvăluit, de asemenea, fotografii ale nebuloaselor Carina și Southern Wheel, o colecție de galaxii cunoscută sub numele de Cvartetul lui Stephen și un spectru de lumină de la exoplaneta WASP-96b.

„Nu am știut că aceste inele efemere există până când a trecut nava spațială Voyager, deoarece nu le puteam vedea”, a declarat profesorul Kane, care intenționează în continuare să simuleze condițiile de pe Uranus în același scop.

Unii astronomi cred că Uranus este înclinat pe o parte ca urmare a unei coliziuni cu un alt corp ceresc, iar inelele sale ar putea fi rămășițele acelui impact.

„Pentru noi, astronomii, inelele sunt stropii de sânge de pe pereții de la locul unei crime. Când ne uităm la inelele planetelor gigantice, este o dovadă că ceva catastrofal s-a întâmplat pentru a pune acel material acolo”, a declarat profesorul Kane.