- Dacă sateliții vor funcționa conform planului, ei se vor alinia cu soarele astfel încât nava spațială principală să arunce o umbră atent controlată pe partenerul său.
- Misiunea Proba-3, în valoare de 200 de milioane de euro, promite să transforme înțelegerea coroanei de către oamenii de știință prin producerea a 50 de eclipse solare artificiale pe an, fiecare având o durată de șase ore.
- „Este un experiment în spațiu pentru a demonstra un nou concept, o nouă tehnologie”, a declarat Damien Galano, managerul proiectului Proba la ESA.
Au început pregătirile finale pentru o misiune spațială de referință care va utiliza sateliți zburând în formație strânsă pentru a crea eclipse solare artificiale deasupra Pământului, scrie The Guardian.
Advertisment
Misiunea Proba-3 este prima încercare a Agenției Spațiale Europene de a zbura în formație precisă pe orbită și prevede ca două nave spațiale să se învârtă în jurul planetei într-un aranjament care să nu se abată mai mult de un milimetru, aproximativ grosimea unei unghii umane.
Dacă totul este în regulă, nava spațială va decola de la Centrul spațial Satish Dhawan din Sriharikota, pe coasta Golfului Bengal, miercuri, la ora locală 16.08. După o călătorie de patru luni, sondele vor ajunge pe o orbită foarte eliptică, care se va apropia până la 370 de mile de Pământ înainte de a se îndepărta pe o distanță de peste 37 000 de mile.
Recomandări
„Este un experiment în spațiu pentru a demonstra un nou concept, o nouă tehnologie”, a declarat Damien Galano, managerul proiectului Proba la ESA. „Este foarte provocator pentru că trebuie să controlăm foarte bine traiectoria de zbor a celor două nave spațiale”.
Dacă sateliții vor funcționa conform planului, ei se vor alinia cu soarele astfel încât nava spațială principală să arunce o umbră atent controlată pe partenerul său, permițând instrumentelor de pe acesta din urmă să măsoare corona solară, stratul exterior al atmosferei sale.
În mod tradițional, oamenii de știință au studiat coroana solară în formă de inel în timpul eclipselor solare, atunci când luna blochează suficient din strălucirea soarelui pentru a face coroana vizibilă de pe Pământ. Această activitate îi obligă pe oamenii de știință să urmărească eclipsele din întreaga lume, adesea pentru doar câteva minute de observare sau chiar deloc dacă vederea este obturată de nori.
Misiunea Proba-3, în valoare de 200 de milioane de euro, promite să transforme înțelegerea coroanei de către oamenii de știință prin producerea a 50 de eclipse solare artificiale pe an, fiecare având o durată de șase ore. Nava spațială principală transportă un disc ocultător lat de 1,4 metri pentru a bloca soarele văzut de cea de-a doua navă spațială, transformând cele două nave într-un instrument lung de 150 de metri numit coronograf.
Datele obținute în urma misiunii ar trebui să elucideze misterul de lungă durată privind motivul pentru care coroana este mult mai fierbinte decât soarele însuși; suprafața soarelui are o temperatură de aproximativ 5.500C, însă coroana poate depăși 1m C.
Citește și
- SUA aprobă vânzarea de piese de schimb pentru avioanele F-16 şi radare către Taiwan în valoare de 385 de milioane de dolari
- Rusia afirmă că legăturile militare cu Coreea de Nord „se extind în mod activ în toate domeniile, inclusiv cooperarea militară”
- Exit poll-ul din Irlanda prezice o împărțire egală între cele trei partide principale