• Din perspectiva neuroștiinței, ne amintim doar o mică parte din visele noastre din fiecare noapte.
  • Judecarea viselor noastre în funcție de ceea ce ne amintim este probabil inexactă.
  • Creierul nostru face conexiuni pe care nu le cunoaștem în timpul nopții.
  • Este modul în care stocăm amintiri și ar putea fi, de asemenea, modul în care visăm.

Amintirile și visele au o legătură puternică, dar dacă visezi despre aceeași persoană, ar fi bine să fii atent. La fel cum gândurile îți trec constant prin minte în timpul zilei, același lucru se poate întâmpla și noaptea.

Dacă ai un vis recurent despre aceeași persoană în fiecare seară, s-ar putea să te întrebi ce semnifică. Potrivit experților, depinde de context și de persoana pe care o visezi atunci când pui capul pe pernă, menționează Discover Magazine.

„Dacă îți visezi mereu soțul sau copilul, atunci nu trebuie să te întrebi de ce, dar dacă visezi pe cineva pe care nu îl vezi foarte des sau pe o persoană neimportantă, atunci poate ar trebui să fii atent”, spune Deirdre Barrett, psiholog și cercetător în domeniul viselor la Universitatea Harvard din Cambridge, Massachusetts.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
CE FAC ELEVII ÎN SĂPTĂMÂNA VERDE
NE-A SALVAT VACCINUL?
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE

„Dacă o persoană la care nu vă gândiți prea des în timpul zilei apare în visele dumneavoastră ca o sursă de sprijin, atunci poate indica ceva diferit decât dacă acea persoană provoacă un conflict”, spune Barrett.

Semnificația persoanei din vis

Cu toate acestea, în cea mai mare parte, scopul unui personaj recurent în visele tale nu este stabilit în cercetare, spune Ken Paller, directorul Laboratorului de Neuroștiințe Cognitive de la Universitatea Northwestern din Evanston.

El spune că, din perspectiva neuroștiinței, acesta nu este un lucru pe care l-am studiat și, poate și mai important, ne amintim doar o mică parte din visele noastre din fiecare noapte. Judecarea viselor noastre după ceea ce ne amintim este probabil inexactă. Este posibil să vă amintiți o persoană din visele dumneavoastră, dar ar putea exista, de asemenea, mult mai multe persoane din alte vise pe care pur și simplu nu vi le amintiți.

Potrivit lui Paller, pentru a ști cu adevărat ce înseamnă apariția recurentă a unei persoane într-un vis, ar trebui să vă amintiți mai multe vise. O modalitate de a face acest lucru ar fi să trezești oamenii periodic pe parcursul nopții, în loc să îi pui să își amintească visele atunci când se trezesc singuri.

Paller a fost autor al unui studiu recent în Current Biology, în care participanții au comunicat cu cercetătorii în mijlocul unor vise lucide printr-o serie de mișcări ale ochilor.

Analiza viselor

Deși nu am ajuns încă acolo, asta nu înseamnă că visele nu merită analizate. Paller spune că visele ne pot oferi informații bune pentru a lucra cu problemele cu care ne putem confrunta în acel moment.

„Ar putea reflecta ceea ce gândim mult în starea de veghe”, spune Paller.

Visele și amintirile, în general, se conectează unele cu altele, spune Paller. Când te gândești la un lucru, s-ar putea să te facă să te gândești la altceva. Acest lucru este valabil și în cazul oamenilor. Creierul nostru face conexiuni pe care nu le cunoaștem în timpul nopții. Este modul în care stocăm amintiri și ar putea fi, de asemenea, modul în care visăm.

În cele din urmă, sunt atât de multe lucruri pe care nu le cunoaștem despre starea de vis, încât este imposibil să asimilăm pe deplin ceea ce ar putea indica o anumită persoană recurentă. Cu toate acestea, Barrett susține că, dacă o anumită persoană apare de nenumărate ori, ar putea merita să explorăm motivul din spatele ei.