• Un fizician a inventat o metodă matematică care arată că este plauzibilă călătoria în timp „fără paradoxuri”.
  • Călătoria în timp este un concept care îi fascinează pe oamenii de știință de ceva timp.
  • Teoria relativității generale a lui Einstein prezice existența buclelor temporale sau a călătoriilor în timp.

Un cercetător susține că este posibil să călătorești în timp și spune că are calculele matematice pentru a dovedi acest lucru. Călătoria în timp este un concept care îi fascinează pe oamenii de știință de ceva timp. Este vorba despre ideea că cineva se poate deplasa în anumite momente din timp, des întâlnită în emisiuni TV și filme populare precum Donnie Darko, Back to the Future și The Umbrella Academy de pe Netflix.

Unii credincioși spun că există o particularitate suplimentară, cunoscută sub numele de Paradoxul Bunicului, care afirmă că, dacă o persoană călătorește înapoi în timp, înainte ca bunicul său să aibă copii, aceasta va împiedica propria naștere. Studentul la fizică Germain Tobar, de la Universitatea din Queensland, a afirmat că a găsit o portiță de scăpare în acest sens, descoperind cum să „păstrați numerele” pentru a evita paradoxurile.

„Dinamica clasică spune că dacă știm starea unui sistem la un anumit moment, acest lucru ne poate spune întreaga istorie a sistemului”, a declarat Tobar în urmă cu câțiva ani.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

„Cu toate acestea, teoria relativității generale a lui Einstein prezice existența buclelor temporale sau a călătoriilor în timp – în care un eveniment poate fi atât în trecut, cât și în viitorul lui însuși – întorcând teoretic studiul dinamicii pe dos.” Munca lui Tobar se bazează pe procesele deterministe ale teoriei relativității. În cazul relativității generale, fiecare eveniment este continuu, determinist – și fiecare cauză are un efect.

„Matematica se verifică – iar rezultatele sunt demne de science-fiction”, a declarat pentru Science Alert fizicianul Fabio Costa de la Universitatea din Queensland, care a supervizat cercetarea.

„Oricât de mult ai încerca să creezi un paradox, evenimentele se vor ajusta întotdeauna pentru a evita orice neconcordanță”, a spus Costa. Gama de procese matematice pe care am descoperit-o arată că călătoria în timp cu liberul arbitru este logic posibilă în Universul nostru, fără nici un paradox.”