• Uniunea Europeană urmează să finalizeze Legea privind inteligența artificială.
  • Între timp, NASA trimite o navă spațială numită Psyche către un asteroid, despre care se crede că este nucleul de fier expus al unei planete tinere.
  • Reglementările guvernamentale vor juca un rol-cheie în domeniul inteligenței artificiale în cursul anului 2023.

O flotă de rachete, o nouă speranță pentru Amazon și o încercare de a ne transforma alimentația sunt doar câteva dintre poveștile interesante din 2023.

Explorarea spațiului

Naveta Starship a companiei SpaceX, cea mai mare rachetă construită vreodată, este pregătită să efectueze primul său zbor orbital în 2023. Este doar una dintre flota de rachete uriașe care urmează să fie lansate în următoarele 12 luni, alături de New Glenn de la Blue Origin. Ambele firme sunt deținute de miliardari – Elon Musk și, respectiv, Jeff Bezos – care speră să modeleze viitorul călătoriilor spațiale.

Departe de sectorul privat, agențiile spațiale guvernamentale planifică, de asemenea, câteva misiuni interesante. Jupiter Icy Moons Explorer al Agenției Spațiale Europene va decola în aprilie și va ajunge în sistemul Jupiter în 2031, unde va explora Europa, Callisto și Ganymede pentru a găsi semne de habitabilitate. Între timp, NASA trimite o navă spațială numită Psyche către un asteroid, despre care se crede că este nucleul de fier expus al unei planete tinere. Aceasta va fi lansată în octombrie și va ajunge în 2029.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

NASA se pregătește, de asemenea, să testeze avionul său experimental X-59, care este proiectat să spargă bariera sunetului fără a crea un bum sonic și care ar putea duce la o renaștere a călătoriilor aeriene super-rapide.

Boli

Cel de-al patrulea an al pandemiei de coronavirus prezintă multe incertitudini, nu în ultimul rând în condițiile în care numărul de cazuri crește în China, ca urmare a relaxării strategiei sale de zero-COVID. O certitudine este că vom avea nevoie de vaccinuri mai multe și mai bune pentru a face față tulpinilor emergente, deși este puțin probabil ca noile vaccinuri să fie aprobate la fel de repede ca prima tranșă, deoarece aprobarea de reglementare va fi mai lentă.

De asemenea, vor fi necesare vaccinuri pentru a face față amenințării crescânde a gripei aviare deoarece virusul H5N1 continuă să se răspândească în Europa și în SUA. Aceste țări nu au vaccinat în mod tradițional păsările de curte, așa cum se face în locuri precum Egipt și Hong Kong, dar guvernele par să se apropie de această idee.

Mediu

Luiz Inácio Lula da Silva, care își va prelua funcția de președinte al Braziliei la 1 ianuarie, a promis să anuleze multe dintre măsurile puse în aplicare de predecesorul său, Jair Bolsonaro, care a permis defrișările galopante.

Chiar dacă pădurile tropicale sunt salvate, oceanele ar putea fi supuse unei noi amenințări în iulie 2023. Dacă națiunile nu vor fi convenit până atunci asupra unui cod internațional care să reglementeze exploatarea minieră la mare adâncime, guvernele și întreprinderile care se uită la bogățiile minerale de pe fundul mărilor vor putea exploata aceste resurse cu puține restricții.

Tehnologie

Reglementările guvernamentale vor juca un rol-cheie în domeniul inteligenței artificiale în cursul anului 2023, Uniunea Europeană urmând să finalizeze Legea privind inteligența artificială. Aceasta este prima încercare de a crea standarde ample pentru utilizarea inteligenței artificiale și are ca scop protejarea cetățenilor UE de practici potențial dăunătoare. Alte națiuni și giganții din domeniul tehnologiei vor urmări îndeaproape, deoarece reglementările europene în domeniul tehnologiei s-au dovedit a fi un model global pentru legi similare din alte părți.

Între timp, un alt grup de europeni speră să schimbe modul în care ne hrănim lumea. Solar Foods, o companie care utilizează energie regenerabilă pentru a transforma dioxidul de carbon într-o pudră bogată în proteine, este pe cale să deschidă prima sa fabrică la scară comercială în Helsinki, Finlanda. Pudra poate fi utilizată în locul ouălor și al altor surse de proteine și ar putea reduce drastic consumul de apă și de terenuri implicate în producția de alimente.