• Oamenii de știință au facut un organism aflat între viață și moarte.
  • Bioboții sunt organisme făcute din celule vii și moarte.
  • Bioboții pot repara celule nervoase deteriorate.
  • Celulele din diferite organisme pot comunica între ele.
  • Celulele trimit informații în mediul înconjurator prin segmente de ARN.

Ce se întâmplă după moarte? Știință are acum un răspuns și la întrebarea asta. Doi biologi au reușit să creeze o a treia stare a unor organisme, care se află acum între viață și moarte și se numesc bioboți. Au făcut asta după ce au combinat celule moarte și celule vii de la mai multe organisme, iar asta poate duce în viitor la modificări celulare de care nici măcar nu suntem conștienți acum, scrie Wired.

Dar până atunci, tocmai am descoprit un lucru clar despre celule – vorbesc între ele chiar dacă fac parte din organisme diferite. Un cercetător de la universitatea Edinburgh spune că celulele aruncă în mediul înconjurător informații prin segmente de ARN. Prin aceste segmente, o celulă poate să transmită informații despre un virus cu care se luptă sau despre modificări celulare facute de anumiți compuși chimici.

Studiul, publicat în Physiology și semnat de biologii Peter Noble și Alex Pozhitkov, reprezintă o reală provocare pentru modul în care știința definește viața și moartea.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Organismele create, numite bioboți, prezintă comportamente neașteptate, depășind limitele pentru care au fost inițial proiectate. De exemplu, unii dintre acești bioboți au demonstrat capacitatea de a repara celule neuronale deteriorate dintr-o cultură de laborator.

Acest lucru îi diferențiază de organismele naturale, cum ar fi omizile care se transformă în fluturi, având în vedere că bioboții nu urmează o cale prestabilită de dezvoltare celulară.

Bioboții ar putea deschide calea pentru crearea unor roboți vii, cum ar fi xenoboții, care să îndeplinească sarcini pe care nu le anticipăm în prezent.

Citește și