• Cea mai mare turbină eoliană offshore din lume, H260-18MW, a fost dezvăluită.
  • CSSC Haizhuang spune că turbina sa va putea alimenta 40.000 de locuințe timp de un an.
  • Aceasta susține că structura va ajuta China să își atingă obiectivul de neutralitate a emisiilor de carbon până în 2060.

Inginerii din China au prezentat cea mai puternică turbină eoliană din lume, de mărimea a șapte terenuri de fotbal. Cu palete lungi de 128 de metri, rotorul are un diametru de 260 de metri și o suprafață măturată de 53.000 de metri pătrați.

China State Shipbuilding Corporation (CSSC) Haizhuang spune că turbina sa offshore H260-18MW este capabilă să alimenteze cu energie până la 40.000 de locuințe timp de un an întreg. Printre turbinele anterioare de mari dimensiuni se numără turbina de 13,6 MW a companiei chineze Goldwind, care are un diametru al rotorului de 252 de metri. În condiții de viteză maximă a vântului, structura generează 44,8 kilowați oră de electricitate pe revoluție.

Aceasta înseamnă că o singură turbină poate genera peste 74 de milioane de kilowați oră de electricitate în fiecare an. CSSC Haizhuang spune că acest lucru reduce consumul de cărbune cu 25.000 de tone și emisiile de dioxid de carbon cu 61.000 de tone pe an.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

O declarație explică: Turbina H260-18MW poate genera mai multă energie și poate economisi suprafața mării, precum și numărul de posturi. Astfel, se reduce costul parcului eolian offshore și se creează o bază solidă pentru dezvoltarea industriei eoliene offshore.

De asemenea, compania susține că producția mai mare a acestei turbine înseamnă că ar fi necesare cu 13% mai puține unități pentru a genera 1 GW de energie electrică decât în cazul în care ar fi fost instalat modelul anterior de 16 MW. Deși nu este clar cât a costat construcția turbinei eoliene, dezvoltatorii acesteia susțin că vor economisi peste 100 de milioane de yeni canadieni (12 milioane de lire sterline)” din costurile de construcție. Structura prototip a fost prezentată săptămâna trecută în cadrul unui eveniment organizat în parcul industrial Dongying City din provincia chineză Shandong, potrivit unui comunicat. CSSC Haizhuang a arătat scene din construcția componentelor uriașe ale turbinei, deși nu a fost confirmat un loc de desfășurare, scrie Daily Mail.

Turbina H260-18MW va avea o mare contribuție la îmbunătățirea capacității și eficienței turbinelor, precum și la reducerea LCOE (costul nivelat al energiei) al parcurilor eoliene offshore și are perspective de piață în zonele de vânt de mare viteză și de mare adâncime”, a declarat firma.

Turbina va acționa o transmisie cu angrenaje, care va conține cutia de viteze și generatorul cu magneți permanenți, și va avea un sistem de detecție holografică”. Aceasta permite inginerilor să controleze intensitatea variabilă a mișcării și cuplul din palete și din butuc, contribuind în același timp la reducerea sarcinii totale.

CSSC Haizhuang susține că designul sistemului reduce vibrațiile în turn cu 50% și în lamele cu 10%. Firma de energie eoliană spune că a stăpânit tehnologiile de bază ale turbinelor eoliene offshore de înaltă performanță” și că a condus industria globală a energiei eoliene offshore pentru a atinge o nouă etapă” cu acest prototip. De asemenea, compania susține că acesta va ajuta China să își atingă obiectivul 30-60″ – țara își propune să atingă vârful emisiilor până în 2030 și să atingă neutralitatea emisiilor de carbon până în 2060.