• Analiștii avertizează că căldura extremă fără precedent din vestul Europei arată că temperaturile cresc într-un ritm mai rapid decât se anticipa.
  • Recorduri locale au fost doborâte în 46 de stații din întreaga țară.
  • O temperatură de 40,3C a fost înregistrată marți, 19 iulie, în Coningsby, în Lincolnshire.

Schimbările climatice provocate de om au făcut ca recenta caniculă record din Marea Britanie să fie de cel puțin 10 ori mai probabilă, au declarat oamenii de știință. Cercetătorii au fost alarmați de faptul că temperaturile din timpul valului de căldură – când mercurul a depășit 40 de grade Celsius în unele părți ale Regatului Unit – au fost mai mari decât cele prevăzute de majoritatea modelelor climatice.

O temperatură de 40,3C a fost înregistrată marți, 19 iulie, în Coningsby, în Lincolnshire, doborând recordul anterior de 38,7C stabilit în 2019. Recorduri locale au fost doborâte în 46 de stații din întreaga țară. Temperaturile minime au fost, de asemenea, extrem de ridicate, 25,8C fiind înregistrate provizoriu la Kenley, în Surrey, depășind cu 1,9C recordul anterior din 1990.

Analiștii de la World Weather Attribution avertizează că căldura extremă fără precedent din vestul Europei arată că temperaturile cresc într-un ritm mai rapid decât se anticipa. Aceștia au constatat că, în timp ce modelele estimează că emisiile de gaze cu efect de seră au ridicat temperaturile în timpul caniculei cu 2C, înregistrările meteorologice istorice indică faptul că acestea ar fi fost cu 4C mai scăzute într-o lume care nu ar fi fost afectată de activitățile umane, relatează The Guardian.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Constatările sobre îi forțează pe experții în domeniul climei să se confrunte cu posibilitatea ca efectele încălzirii globale să fie mai grave decât au crezut inițial.