• Oamenii de știință speră că descoperirile revoluționare ar putea dezvălui secretele materiei întunecate care constituie o parte semnificativă a universului nostru, dar care este în mare parte necunoscută.
  • După cum sugerează și numele său, oamenii de știință nu pot vedea direct materia întunecată, deoarece aceasta nu emite lumină.
  • În schimb, oamenii de știință urmăresc, de obicei, cum călătorește lumina prin galaxiile pe care doresc să le investigheze, măsurând modul în care aceasta se deplasează – cu cât este mai distorsionată, cu atât mai multă materie întunecată există.

Materia întunecată de acum câteva miliarde de ani a fost în sfârșit detectată de oamenii de știință, scrie The Independent.

Cercetătorii au reușit să investigheze natura materiei întunecate care înconjura galaxiile așa cum erau ele acum 12 miliarde de ani. Adică cu miliarde de ani mai devreme decât am reușit să vedem până acum.

Oamenii de știință speră că descoperirile revoluționare ar putea dezvălui secretele materiei întunecate care constituie o parte semnificativă a universului nostru, dar care este în mare parte necunoscută.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Aceasta a oferit deja indicii tentante despre istoria cosmosului nostru. Cercetătorii spun că descoperirile sugerează că regulile fundamentale ale universului erau diferite în cele mai vechi timpuri ale sale.

După cum sugerează și numele său, oamenii de știință nu pot vedea direct materia întunecată, deoarece aceasta nu emite lumină. În schimb, oamenii de știință urmăresc, de obicei, cum călătorește lumina prin galaxiile pe care doresc să le investigheze, măsurând modul în care aceasta se deplasează – cu cât este mai distorsionată, cu atât mai multă materie întunecată există.

O nouă abordare

Cu toate acestea, cele mai îndepărtate galaxii – pe care le vedem așa cum existau acum miliarde de ani – sunt prea slabe pentru ca această tehnică să funcționeze. Distorsiunea nu poate fi detectată în mod corespunzător, iar materia întunecată a rămas imposibil de analizat.

Astfel, oamenii de știință nu au putut cerceta materia întunecată de acum mai mult de 10 miliarde de ani. Perioada anterioară și începutul universului, acum 13,7 miliarde de ani, au rămas imposibil de înțeles.

Acum, oamenii de știință spun că au depășit această problemă prin utilizarea unei surse diferite: microundele care au fost eliberate de Big Bang. Echipa a măsurat modul în care aceste microunde au fost distorsionate, mai degrabă decât lumina, și, astfel, a reușit să vadă materia întunecată de la începuturile cosmosului, observând galaxiile la scurt timp după ce s-au format.

„Majoritatea cercetătorilor folosesc galaxii sursă pentru a măsura distribuția materiei întunecate din prezent până acum opt miliarde de ani”, a adăugat profesorul asistent Yuichi Harikane de la Institutul pentru Cercetarea Razelor Cosmice, Universitatea din Tokyo. „Cu toate acestea, am putut privi mai departe în trecut, deoarece am folosit CMB-ul mai îndepărtat pentru a măsura materia întunecată. Pentru prima dată, măsuram materia întunecată din aproape primele momente ale universului”.

Rezultate încă incerte

Rezultatele au arătat o serie de surprize, printre care și modul în care materia întunecată s-a aglomerat în universul timpuriu. Teoria sugerează că materia întunecată ar trebui să se lipească împreună și să formeze bulgări în cosmos – dar acest lucru a fost mult mai puțin decât se preconiza.

„Descoperirea noastră este încă incertă”, a declarat Hironao Miyatake de la Universitatea Nagoya, care a condus echipa. „Dar, dacă este adevărat, ar sugera că întregul model este eronat pe măsură ce ne îndepărtăm în timp. Acest lucru este interesant, deoarece dacă rezultatul se menține după ce incertitudinile sunt reduse, ar putea sugera o îmbunătățire a modelului care ar putea oferi informații despre natura materiei întunecate însăși.”

Un articol care descrie descoperirile este publicat în Physical Review Letters.